Ангел Стефанов: Бездействието на Столична община може да торпилира проекта за парк „Кукуряк“!

default
Докато общинските съветници и местни активисти на ГЕРБ в “Овча купел” се занимават с дребнотемия, ръководената от тях община може да остави района без парк “Кукуряк”. Това заяви кметът на района Ангел Стефанов, който ще участва на предстоящите избори като кандидат на коалицията “Обединени за София”, издигнала Васил Терзиев за кмет и Борис Бонев като водач на листата за общински съветници.

“Бездействието на Столична община може да торпилира проекта за парк “Кукуряк”, който е мечта за поколения овчакупелци и за първи път постигнахме ключов напредък”, отбеляза Стефанов. Кметът на района уточнява, че в края на юни е приет подробен устройствен план, който гарантира, че 92-та декара могат да са само зелена площ и нищо друго. Според него обаче вече четири години Столична община бави уреждането на казус със собствеността на БАН върху голяма поляна в бъдещия парк.

“Това може да се окаже пагубно”, предупреждава Стефанов. “В края на 2023-а година БАН е решила да обжалва ПУП-а на парк “Кукуряк”. Така нашата обща първа победа може да се нулира тихомълком, без хората да разберат как се е случило.”
Кметът на “Овча купел” смята, че решение има, защото БАН са готови да оттеглят жалбата си срещу плана за “Кукуряк”, ако Столична община деактува имотите на “голямата поляна”. За целта управляващите София трябва да съдействат в най-кратки срокове за разрешаване на казуса.
“Истинско безобразие към жителите в “Овча купел” е да има ясно изразена добра воля от двете страни и в същото време да се протака и рискува бъдещето на парка. Затова призовавам активистите на ГЕРБ и техните ментори в СОС ясно да заявят – искат ли парк в района, или целят само да вдигат предизборни пушилки?”, пита риторично Стефанов.

В началото на мандата на Стефанов преди четири години Столична община е възнамерявала да съди БАН за собствеността на основната част от бъдещия парк. Кметът на “Овча купел” обаче успява да убеди Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков да се срещнат с председателя на БАН академик Юлиан Ревалски. Двете страни се договарят БАН доброволно да прехвърли собствеността на Столична община, чието ръководство следва да деактува имотите, към които има претенции.

Въпреки постигнатото съгласие за разрешаване на имотния спор, Столична община все още не е предприела никакви реални действия по казуса.

Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?