Новинарски портал за Овча купел и района

БАТН против изграждането на трафопост в парка на минерална баня „Овча купел“

kakva-e-istoriiata-baniata-ovcha-kupel-205
131 прегледа. 

Българската асоциация за термално наследство (БАТН) е внесла възражение срещу намерението на Столична община да изгради трафопост в парка на минерална баня „Овча купел“, съобщи Столицата.bg. Съобщение за внесено възражение бе поместено на страницата на асоциацията във Фейсбук.

Сградата на банята е със статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория ”местно значение”, напомнят от асоциацията. Освен това, тя е неразделна част от заобикалящата я парковата среда, където са разположени множество ценни видове растителност и елементи на парковото изкуство като алеи, шадраван, езеро и др.

През февруари 2019 г. сградата става собственост на Столична община, която от своя страна я предоставя за стопанисване на Регионален исторически музей-София.
Справка в НАГ показва, че е издадена виза за инвестиционно проектиране на трафопост с височина 3.50 м., който ще бъде позициониран в непосредствена близост до фасадата на Минерална баня “Овча купел”. Това би нарушило облика на фасадата на банята, както и на целия парков комплекс.

Според издадената виза за проектиране се предвижда сградата на трафопоста да се разположи в началото на нерегламентирана отбивка от бул. “Овча купел” през парка, водеща към Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация-ЕАД (НСБФТР-ЕАД). Този достъп се ползва от посетителите на болницата, минералния басейн и завършва с паркинг за автомобили в сърцето на парка, което е недопустимо от гледна точка на осигуряване на спокойствието на посетителите на бъдещия термален комплекс в минерална баня Овча купел.

От асоциацията настояват трафопостът да се позиционира на максимално отдалечено място от сградата и лицето на булевард „Овча купел“. “НАЛОЖИТЕЛНО е, преди всичко, СО да възложи актуално проучване за ново местоположение на техническото съоръжение-трафопост, така че да запази ценността на сградата и парковата среда и осигури оптимални възможности за функциониране на съоръжението”, посочват експертите от асоциацията. По случая ще се проведе и обществено обсъждане на 02.11.2022г. от 17,30ч. в административната сграда на район „Овча купел” към СО с адм. адрес бул.”Цар Борис ІІІ” №136“В“.
Внесеното възражение може да видите тук .

Снимка: Traffic News

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.