БАТН против изграждането на трафопост в парка на минерална баня „Овча купел“

Българската асоциация за термално наследство (БАТН) е внесла възражение срещу намерението на Столична община да изгради трафопост в парка на минерална баня „Овча купел“, съобщи Столицата.bg. Съобщение за внесено възражение бе поместено на страницата на асоциацията във Фейсбук.

Сградата на банята е със статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория ”местно значение”, напомнят от асоциацията. Освен това, тя е неразделна част от заобикалящата я парковата среда, където са разположени множество ценни видове растителност и елементи на парковото изкуство като алеи, шадраван, езеро и др.

През февруари 2019 г. сградата става собственост на Столична община, която от своя страна я предоставя за стопанисване на Регионален исторически музей-София.
Справка в НАГ показва, че е издадена виза за инвестиционно проектиране на трафопост с височина 3.50 м., който ще бъде позициониран в непосредствена близост до фасадата на Минерална баня „Овча купел“. Това би нарушило облика на фасадата на банята, както и на целия парков комплекс.

Според издадената виза за проектиране се предвижда сградата на трафопоста да се разположи в началото на нерегламентирана отбивка от бул. “Овча купел” през парка, водеща към Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация-ЕАД (НСБФТР-ЕАД). Този достъп се ползва от посетителите на болницата, минералния басейн и завършва с паркинг за автомобили в сърцето на парка, което е недопустимо от гледна точка на осигуряване на спокойствието на посетителите на бъдещия термален комплекс в минерална баня Овча купел.

От асоциацията настояват трафопостът да се позиционира на максимално отдалечено място от сградата и лицето на булевард „Овча купел“. „НАЛОЖИТЕЛНО е, преди всичко, СО да възложи актуално проучване за ново местоположение на техническото съоръжение-трафопост, така че да запази ценността на сградата и парковата среда и осигури оптимални възможности за функциониране на съоръжението“, посочват експертите от асоциацията. По случая ще се проведе и обществено обсъждане на 02.11.2022г. от 17,30ч. в административната сграда на район „Овча купел” към СО с адм. адрес бул.”Цар Борис ІІІ” №136“В“.
Внесеното възражение може да видите тук .

Снимка: Traffic News

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?