Без Дунавското хоро на Нова година в София

Дунавското хоро, което неизбежно озвучава площади и други масови празненства на Нова година, може да се използва само след като са уредени авторските му права, предупреждават от „Музикаутор“ часове преди настъпването на 2023 г. То е защитено с авторски права и всяко негово публично изпълнение е позволено само след уреждането им, подчертават от организацията.

Създател на хорото е Дико Илиев, музикант в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово, и Дунавското хоро се ползва само с изрично разрешение до 2056 г., уточняват от сдружението за колективно управление на авторските права в музиката в писмо, изпратено до медиите, предаде „Площад Славейков“. Погрешно е да се счита, че конкретното хоро е народна музика, точният термин е „авторска музика, създадена на фолклорна основа“, обяснява се още в писмото. „Музикаутор“ напомня, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.

Дунавското хоро е най-разпознаваемата творба на Дико Илиев, който е композирал над 90 произведения. Заради фолклорните си мотиви те често погрешно са приемани като народна музика.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?