Новинарски портал за Овча купел и района

Без Дунавското хоро на Нова година в София

foierverki
39 прегледа. 

Дунавското хоро, което неизбежно озвучава площади и други масови празненства на Нова година, може да се използва само след като са уредени авторските му права, предупреждават от „Музикаутор“ часове преди настъпването на 2023 г. То е защитено с авторски права и всяко негово публично изпълнение е позволено само след уреждането им, подчертават от организацията.

Създател на хорото е Дико Илиев, музикант в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово, и Дунавското хоро се ползва само с изрично разрешение до 2056 г., уточняват от сдружението за колективно управление на авторските права в музиката в писмо, изпратено до медиите, предаде “Площад Славейков”. Погрешно е да се счита, че конкретното хоро е народна музика, точният термин е „авторска музика, създадена на фолклорна основа“, обяснява се още в писмото. „Музикаутор“ напомня, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.

Дунавското хоро е най-разпознаваемата творба на Дико Илиев, който е композирал над 90 произведения. Заради фолклорните си мотиви те често погрешно са приемани като народна музика.

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.