Бум на скарлатина в детските ясли в София. Какви мерки ще бъдат взети?

Съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев и директорите на общински детски ясли обсъдиха какви мерки да се вземат за повишените случаи на заболявания от скарлатина и варицела, информираха от Столичната община.

В срещата взе участие и зам.-кметът по направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов.

Кантарджиев даде конкретни съвети на директорите за работата в яслите, препоръча предпазни средства за предотвратяване на разпространение на заболяването, както и лекарства, които със сигурност помагат за лечението на скарлатина или варицела при децата и техните родители. Според него при стрептокок в носоглътката винаги трябва да се дава антибиотик от групата на добре познатите пеницилини или цефалоспорини.
Повечето случаи на скарлатина тази зима се дължат предимно на оживеното общуване и неспазването на мерки като миене на ръце, проветряване, почистване. След пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните.

Най-често се заболява 4-5 дни след контакт със заразен, допълни здравният съветник на Столична община.

Възрастните преболедуват варицела по-тежко от децата, каза още Кантарджиев и още веднъж напомни, че ваксинацията срещу това заболяване е най-добрата превенция.
Снимка: БГНЕС

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?