Новинарски портал за Овча купел и района

Бум на скарлатина в детските ясли в София. Какви мерки ще бъдат взети?

5f3e2a7b7c902af12f10ca8ee3f8a1a0
88 прегледа. 

Съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев и директорите на общински детски ясли обсъдиха какви мерки да се вземат за повишените случаи на заболявания от скарлатина и варицела, информираха от Столичната община.

В срещата взе участие и зам.-кметът по направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов.

Кантарджиев даде конкретни съвети на директорите за работата в яслите, препоръча предпазни средства за предотвратяване на разпространение на заболяването, както и лекарства, които със сигурност помагат за лечението на скарлатина или варицела при децата и техните родители. Според него при стрептокок в носоглътката винаги трябва да се дава антибиотик от групата на добре познатите пеницилини или цефалоспорини.
Повечето случаи на скарлатина тази зима се дължат предимно на оживеното общуване и неспазването на мерки като миене на ръце, проветряване, почистване. След пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните.

Най-често се заболява 4-5 дни след контакт със заразен, допълни здравният съветник на Столична община.

Възрастните преболедуват варицела по-тежко от децата, каза още Кантарджиев и още веднъж напомни, че ваксинацията срещу това заболяване е най-добрата превенция.
Снимка: БГНЕС

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.