Бум с фалшиви петдесетолевки

За разпространението на фалшиви петдесетолевки предупреждават от БНБ. Само в периода април – юни са хванати 1155 банкноти ментета с номинал 50 лв, като това са само заловените имитации. Не е ясно колко още фалшификати циркулират в обръщение. Според в.“Сега“ толова голям брой фалшиви банкноти не е имало от 2014 г., а някои от банкнотите са толкова добре изработени, че успяват да заблудят дори банкоматите.

Наскоро възникна масов проблем, свързан именно с внасянето на хартиените пари, носещи лика на Пенчо Славейков. Автоматите на банките започнаха да отказват депозирането на 50-олевки от емисия 2006 г.

Полицията работи по престъпна схема, при която измамниците пласират фалшивите банкноти, като ги внасят чрез банкомат, а когато трансакцията се отрази в съответната банкова сметка, теглят съответната сума, получавайки истински пари. Допреди три години най-подправяни бяха двайсетолевките. Но инфлацията явно насърчава фалшификаторите да се прицелят в по-едри банкноти. През второто тримесечие на годината са заловени само 67 подобия на 20 лева, 17 имитации на 10 лева и 5 неистински петолевки.

Снинмка: varna24.bg

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?