България вече има редовно правителство

Академик Николай Денков от ПП-ДБ е новият премиер на България. Кандидатурата му беше одобрена вчера след няколкочасови дебати, при които не липсваха остри реплики и взаимни нападки между отделните политически сили.

За първи път в българската история страната ще има министър-председатели на ротационен принцип. Академик Денков ще бъде начело на кабинета 9 месеца, след което ще отстъпи мястото си на Мария Габриел за още 9 месеца.

Новите министри в кабинета „Денков – Габриел“ може да видите тук .

„Ролята на политиците и държавниците е, че талантливи хора могат да работят за прогреса на своето общество. Това, че акад. Денков ще води правителството на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел – във вторите 9 месеца ми дава надежда“, каза Петков.
За Мария Габриел той заяви, че е „друг голям талант на България“. Човек, който се е доказал като успешен европейски лидер в сфери, които движат икономическото развитие в цяла Европа.

Номинираният за премиер акад. Николай Денков призова депутатите да гласуват за кабинет, който има експертизата и смелостта да вземе важни решения и да носи отговорност за тях. Посочи, че в последните седмици ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са положили максимални усилия, за да предотвратят шести поредни избори.

Ако ротационната коалиция преживее 18 месеца, ще има ново завъртане, а по време на изказването си от трибуната днес акад. Денков не изключи възможността правителството да изкара 4-те години на сегашното 49-о Народно събрание, след което вече ще трябва да има редовни избори.

Новото 102-о българско правителство получи подкрепата на общо 131 депутати, но ако се включат всички 36 народни представители от ДПС, ротационното правителство ще разполага дори с конституционно мнозинство.

Снимка: bntnews.bg

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?