Бързите кредити ни дерат яко: Теглим 1000, връщаме 10 000

Теглим 1000 лв. бърз кредит, връщаме 10 000 лв. заради капани в договорите, най-вече от малки фирми от бранша. Това показа проучване на „Телеграф“.

Един от тях е, ако не успеем за три дни да намерим поръчител. Много от хората не четат внимателно договорите и в бързината подписват.

Ангел Джалев от КЗП коментира пред медията ни: „Нарушения като това правят предимно по-малки фирми за това внимавайте какво подписвате“.

Кампанията на институцията по прегледа на общите условия на небанковите финансови институции стартира в края на миналата година, паралелно с това се изискват и конкретни договори с клиенти от фирмите за бързи кредити например за 6 месеца назад.

Изводът е, че някои фирми прилагат клаузи в договорите, които могат да се тълкуват като нарушение на Закона за защита на потребителите и на Закона за потребителския кредит.

Глобите, наложени за неравноправни клаузи и за нелоялни търговски послания, са около 30-40 към момента, но проверката продължава.

Като цяло в момента сме установили клаузи, които са объркващи, неясни, неточни и трудно изпълними, а и неразбираеми, поясни Джалев. „Една от тях е – при подписване на договор за бърз заем в него има клауза за 3 или 5 дни да осигурите лице, което да е гарант.

След като потребителят не може да го намери, условията се променят и се начисляват неустойки, като може крайната сума да се завиши неколкократно.

Ако сте взели 1000 лева и не изпълните това условие, накрая може да се окаже, че имате да връщате 5000 или дори 10 000 лева вместо уговореното“, коментира експертът от КЗП.

Българското законодателство обаче предвижда оскъпяването да е до 50% от стойността на изтеглената сума.

Той допълни, че бързите кредити са насочени към потребители, които се нуждаят спешно от пари, а нямат достъп до банковото кредитиране заради лоша история или липса на време, което е нужно при кандидатстване за заем към банка. Също така нямат приятели, близки и роднини, които да им дадат заем.

Договорите са много неясни, защото самата лихва се изчислява по сложна формула, която включва много компоненти – ГПР, лихви и такси.

Поради тази причина те взимат решение да ползват парите на тази фирма и въобще никой не им разяснява какви клопки са заложени, обясни Джалев. Те взимат едно моментално решение, подтикнати от крайна спешност.

Установили сме в много случаи, че при забава неустойките се начисляват незаконосъобразно. Законът е определил лихва, но в тези договори се включват и други такси, въведени от самата фирма.

Джалев посочи, че са установени и некоректни търговски послания, с които привличат клиенти. Например обещават отпускане на кредит за 15 минути, а това е абсолютно невъзможно да се случи, обясни той.

Трябва да се направи договор, както и плащането и одобрението на отпуснатата сума. Това е невярно послание, но кара някои потребители да избират конкретната фирма именно заради тази подвеждаща реклама, а в същото време договорите са пълни с нарушения.

Най-важното е потребителите да не бързат и да четат условията по-внимателно, за да могат да добият по-ясна преценка за това какво ще върнат в края на договора. Това съветва Ангел Джалев.

Хубаво е предварително да знаят какви биха били тези неустойки при забава или ако няма поръчител. Практическият съвет, който може да се даде, е да не се бърза и да се действа по-предпазливо.

По първоначални наблюдения по-малките фирми са по-некоректни и по-често прилагат нелоялни търговски практики, чрез които значително оскъпяват крайната сума на отпуснатия кредит. Общо взето по този начин надписват сметката, заяви Джалев.

Според регистъра на БНБ фирмите за бързи заеми са около 240 броя, но работещи са около 180-200 фирми. За разлика от общите условия на топлофикациите и енергото, които се преглеждат и от регулатор и от нас като контролен орган, условията на фирмите за бързи заеми не подлежат на контрол.

Най-често бързи кредити се теглят за ремонти, показа проучване на „Телеграф“ сред фирмите от бранша. Заради засиления интерес и много компании предлагат специални оферти за заеми за реновации на дома. Дружествата обикновено отпускат до 80 000 лв., като минималният срок на изплащане е 6 месеца, а максималният – 96 месеца.

Ако например изтеглите 12 000 лв., половин година всеки месец трябва да внасяте 2080,91 лв. и накрая общата сума за плащане с лихвите става 12 485,46 лв. Има и кредитори, които дават заеми до 1000 лв. без лихва. В повечето случаи обаче това важи за нови клиенти и само за първата изтеглена сума.

Експерти коментираха, че пазарът на бързи кредити е изключително конкурентен и затова дружествата постоянно се надпреварват с промоции и специални оферти.

Освен за ремонти заеми се теглят още за почивки, както и за допълнение към месечните приходи, допълниха агенти.

Кредити се взимат също и за специални поводи като абитуриентски балове и сватби.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?