Ваня Григоров с план за минералните бани в София

Банкя и Горна Баня могат да бъдат сърцето на курортното дело и туристически дестинации от национален и световен мащаб със своите минерални извори, природа и чист въздух. Вместо това техният природен ресурс се разграбва, а инфраструктурата им се руши. Това каза кандидатът за кмет на София и водач на листата на МК „БСП за България“ Ваня Григорова на срещи с обществеността в Банкя и кв. „Горна баня“ в понеделник, съобщи „Стандарт“.

В предизборните срещи се включиха кандидати за общински съветници, сред които лидерът на БСП – София Иван Таков и кандидатите за районни кметове на Банкя Светослав Велков и на „Овча купел“, в чиито предели влиза „Горна баня“ – Христо Колев. София разполага с богатство, което разхищава. Банкя може да бъде сърцето на курортното дело, посочи Ваня Григорова: „Тук има рехабилитационни центрове. Най-сетне беше обновена и работи минералната баня, но още изначално Столична община, въпреки че вложи милиони в реконструкцията й, заяви, че ще търси концесионер. Защото през последните 30 години това е стандартното поведение на управляващите“.

Публичните услуги не трябва да бъдат в ръцете на частни фирми, те трябва да работят в интерес на обществото, подчерта кандидатът за кмет и посочи друг ключов проблем, резултат от политиката на концесиониране – проблем и на Банкя, както в много други части на Столична община – сметосъбирането. Тя даде и отговора защо това се случва – пример за това е бившето общинско дружество „Чистота Искър“, сега „Софекострой“, което в момента обслужва само един район – „Красна поляна“ – този, който носи загуби. „Всички, носещи печалба, бяха отнети и дадени в частни ръце“, обясни Ваня Григорова. „Горна баня“ е друго знаково място в София с безценните си минерални извори. От елитен квартал и туристическа дестинация с посетители от цял свят сега той се е превърнал в едно от местата, които носят белезите на разруха и забрава, въпреки че е известно с минералните си води и с най-чистия въздух в София, благодарение на уникалното взаимодействие между въздушни течения в полите на Витоша.

„Горна Баня“ може да бъде туристически център, но сега е с рушаща се и затворена градска баня, изоставена обществена тоалетна и разбити улици – това не са предпоставки за развитие на туризъм“, коментира Ваня Григорова и изрази категоричната си позиция: „Минералната вода е отдадена на концесия за жълти стотинки, а банята стои затворена. Това трябва да се промени“. Кандидатът за кмет на район „Овча купел“ Христо Колев, който е родени и живее в „Горна баня“, се обърна емоционално към присъстващите граждани: „Приличаме на зле поддържано село, боли ме и това ще се промени. Докога да търпим и защо още търпим?“ Той подчерта, че е мит оправданието, че от районния кмет нищо не зависи и се ангажира:

„Имам и идеите, и решенията и ако трябва, ще спя в Столична община, но заедно с целия екип ще извоюваме добър бюджет и нещата ще започнат да се случват“. „Изключително важно е да покажем на гражданите, че има и друг начин да се управлява столицата. Това е възможно“, коментира Григорова и допълни: „Нашите опоненти казват, че София трябва да стане като Виена, но забравят, че австрийската столица е известна като „Червената“ Виена“. Ваня Григорова и останалите кандидати се обявиха срещу страха да изразиш свободно политическата си воля. „Отдавна вече няма политически резервати. Отдавна вече ние не сме крепостни селяни и никой няма право да смята, че нашият глас му е гарантиран и ако има пари, може да си купи власт, благоволение и поредната обществена поръчка“, посочи Ваня Григорова и заяви: „Като свободни граждани ние сега ще изберем политиката, която е в наш интерес. Не в интерес на шепа олигарси и милионери, които вече искат не просто влияние, а сами да държат инструментите в ръцете си, за да ни управляват“. Да гласуваш е единственият начин за промяна на управлението, всичко друго е задкулисно и води до източване на нашите – публичните средства. А това оставя нашите деца без добри училища, без спорт и без култура, а без култура ние забравяме кои сме“, каза още тя. Председателят на БСП – София Иван Таков благодари на всички кандидати и специално на Ваня Григорова за смелостта да влязат в тази нелека битка. „Ние сме отбор и заедно ще разглобим Сглобката. Няма да допуснем тя да бъде направена в София, а с това ще поставим началото и на разглобяването й на национално ниво, каза Иван Таков. – Нашите кандидати са носителите на промяната в столицата. 33 години се нагледахме как разпродават София, как една шепа приближени до градската власт се облагодетелстват за сметка на гражданите. Стига толкова! София трябва да бъде за всички“.

Снимка: Стандарт

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?