Васил Терзиев положи клетва като кмет на София

Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев положи клетва. Това стана на първата и тържествена сесия на новия Столичен общински съвет. Терзиев пое поста от досегашния градоначалник Йорданка Фандъкова, която беше начело на столицата в последните 14 години.

„Довчера бяхме политически опоненти, днес вече сме от една страна – тази на София.“ Това каза кметът на София Васил Терзиев в първото си изказване пред новоизбрания Столичен общински съвет, кметовете на райони и кметства.

Ние сме от страната на София, което означава да бъдем мъдри в търсенето на дългосрочни решения за града, решения, които ни обединяват, а не разединяват. Това е по-дълго от един мандат, тази мечта, която ни обединява за София да бъде модерен, прогресивен сигурен европейски град, заяви Терзиев.
Искаме да градим бъдеще, град на възможностите, за да може да мечтаем по-смело. Това, което се ангажирах по време на кампанията, е наистина да положа всички усилия да бъда кмет на всички софиянци. Нужно е да защитаваме интересите на всички в града, независимо от нашите политически виждания. Това значи да бъдем от страната на мъдростта и търсенето на дългосрочни решения, които ни обединяват.
По думите му „оттук нататък трябва заедно с общинските съветници да търсим какво ни обединява. Това са ценностите, принципите и начинът, по който да заработи общината още по-ефективно, да бъде по-прозрачна и по-бърза в решаването на проблемите, така че да успеем да променим нагласата на хората. Нашият най-голям проблем е колко е загубена вярата в институциите, включително и в общината, – заяви също Терзиев. – Ние имаме отговорност всички да работим заедно, за да възстановим това доверие и да вземем най-правилните решения за нашия град. Вярвам, че всички тук сме мъдри и ще намерим този път и решения за София и ще можем гордо след 4 години да бъдем доволни от това, което е свършено. Нека добрите идеи, независимо откъде идват, намират път и ще намерят подкрепа“ – заяви също Терзиев.

На тържествената сесия присъстваха областният управител Вяра Тодева и председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова.

На първата сесия трябваше да се избере и председател на СОС, но опитът беше неуспешен. Двамата кандидати не успяха да получат необходимите 31 гласа. За Борис Бонев от ПП-ДБ-„Спаси София“ гласуваха 23-ма общински съветници, а за Диана Тонева от БСП – 9. Следващото гласуване ще бъде на 20 ноември.

А междувременно общинският съветник от втората политическа сила в местния парламент – ГЕРБ, Антон Хекимян обяви, че групата няма да издига кандидат за председател и няма да подкрепят никого от останалите.

Снимка: Нова тв

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?