Вече повече от година детската градина в Горна баня се бави

С година и два месеца закъснява отварянето на новата детска градина в Горна баня, съобщават от Столица.бг. Причините за закъснението са очевидни, но основната е спирането на строителствотозаради поскъпването на материалите и индексацията. Това коментираха вчера кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери детската градина, и кметът на район Овча купел Ангел Стефанов. Столичният кмет остана разочарован от етапа на строителството на градината. От фирмата изпълнител Радми 90 ООД обещаха, че до края на август градината ще е завършена.

Тази детска градина бе първата от програмата на столичния кмет и строежът стартира през 2020 г., след конкурс под ръководството на главния архитект на София. Още тогава Фандъкова заяви, че иска разчупена архитектура, цветна сграда, за да е интересна и привлекателна за децата.

Това е една от градините с най-хубавия проект, но изключително много се забави. Изпълнителят обещава до края на август да е завършена, но аз съм убедена, че това не може да се случи като гледам етапа, на който е строежа“, коментира кметът на София при проверката днес. Проблемът е, че много се забави. Беше една от първите градини по новата програма.В Горна баня има много деца и това беше планирано преди години. Виждате, че има нужда от изграждане на улици, вече са проектирани и има избрани изпълнители. Надявам се през летните месеци – юли и август, да са направят улиците, за да се осигури достъп. Да, факт е, че този мандат беше белязан от ужасяващи кризи – ковид, цените, инфлацията, разправиите с изпълнителите за индексациите и една година чакахме, да се създаде методика, не сме отказвали финансиране и сключихме анекс. Първо бяха преведени 5,3 млн. лв. после още над 2 млн. лв. Факт е, че е единствената градина, която имаше забавяне по финансови причини“, допълни Фандъкова. „Има много детайли и се съгласуват между изпълнител и проектант и често се връщат. Надявам се, след като е готова да се радваме. Голямото забавяне е около година и 2 месеца. Строителството започна през 2020 г., в края на 2021 спряхме работа заради голямата инфлация. За някои материали имаше над 120% инфлация – желязото, но Столична община намериха механизма за дофинансиране“, каза пред журналисти кметът на Овча купел Ангел Стефанов.

„В момента имаме забавяне с месец и половина с вертикалната планировка заради постоянните дъждове. В няколко последователни дни няма дъждове и проверявахме дали се работи, но в двора, който се явява водосбор в горна баня имаше огромна локва и не позволяваше да се работи“, обясни Ангел Стефанов. Днес на строежа имаше около 31 работници на строежа. „Предстои довършване на мокри помещения – облицовки, настилки, поставяне осветителни тела. Оборудването е част от поръчката, произведено е и се обаждат да го доставят, но не можем в тази влага да го държим“, обясниха от фирмата изпълнител. На проверката днес присъстваха и представители на Инициативния комитет на Горна баня, чиито членове преди години направиха подписка с настояване за изграждане на градина. Днес вече градината е факт и с нетърпение очакват да отвори врати през есента.

Снимка: Столица.бг

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?