(ВИДЕО+СНИМКИ) Какви са щетите от бурята в София?

Близо 90 сигнала са били подадени на телефон 112 заради бурята в София. Основната част са за наводнени приземни етажи, запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони. Най-много сигнали за инциденти са подадени от кварталите „Младост“, „Мусагеница“ и „Сухата река“. Това съобщиха за БНР от пожарната в София. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора. 

За кратко имаше закъснения на полети на столичното летище. То остана отворено за кацащи самолети, забавянето е за три полета. Няма отменени и пренасочени полети.

Към 19 часа снощи, над 30 пожарникари са отводнявали обществени сгради и улична инфраструктура по основни пътни артерии в София.

Лек автомобил, който е бил залят от вода, е бил изтеглен от столичната ул „Слатинска“. Шофьорът е невредим, обясниха от МВР. По пътя между с. Яна и София има закъсали автобуси и автомобили. От пожарната обясниха, че има закъсал и автобус на градския транспорт (линия 118). В него е имало 5 души, които са невредими.

В пожарната основно са получили сигнали за наводнени приземни етажи и запушени шахти.

Аварийни екипи отводняват транспортния подлез на бул. „Цариградско шосе“.

Към момента е пренасочен маршрутът на автобусна линия 8, тя се движи по Искърско шосе.

Наводнени са улици и булеварди в столичните райони „Младост“ и „Студентски“, където движението е затруднено.

На „Цариградско шосе“ се е образувало километрично задръстване.

Екипи на общинското аварийно звено в момента са на обходи, информира директорът Красимир Димитров:

„Имаме сигнали за „Младост“. Единият е за детска градина, а другият – за търговски обект, че има наводнен приземен етаж“.

Извършва се наблюдение на речните корита и общинските язовири, съобщават още от общината.

От специализирания сайт Meteo Balkans съобщават, че ледените зърна са били с големината на лешник.

Тъй като има наводнени улици, на места е изключено електрозахранването, за да се избегнат инциденти.

Ел. табло се запали в района на Централни хали.  Според очевидец съоръжението е било ударено от мълния. Той публикува снимка в социалните мрежи.

Снимка: Апостол Дянков

Снимка: Апостол Дянков

Градският транспорт се движи със закъснение в някои отсечки, информира директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев:

„Постепенно се възстановява ситуацията в столицата. Там, където напрежението беше отпаднало, вече е подадено. На местата, където не могат да се движат трамваите – това е за момента по линия 20 – е осигурен автобус. Към 21 ч. е възстановено движението и на линия 8 и 14 от жп. моста в квартал „Абдовица“.

В участъка от „Поп Богомил“ до „Света Неделя“ беше спряно и движението на трамваи 1, 12, 18, 27 – двупосочно. Те бяха отклонени по булевард „Христо Ботев“. Проблеми имаше и  с трамваи 21 и 22 поради запалено ел. табло. Спряно беше и движението на трамваите по линия 21 и 22, двупосочно.

От Националния институт по метеорология и хидрология издадоха за утре жълт предупредителен код за интензивни валежи. Силен дъжд се очаква във Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, София област, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора и Смолян.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?