Внесоха ПУП за парк „Кукуряк“ в общинския съвет

Подробният устройствен план за парк „Кукуряк“ в „Овча купел“ е подготвен и внесен в Столичния общински съвет. Това съобщи във Фейсбук председателят на СОС Георги Георгиев.

Предвидено е паркът да заема площ от близо 92 декара.

„Той е очакван от гражданите и бе свършена много работа, за да се извървят всички законови процедури, за да се премине към неговото изграждане – след одобрение от общинския съвет на плана. Преди дни с мен се свързаха активни граждани от „Овча Купел“, които имаха притеснения за обхвата на парка и недобра комуникация с районната администрация. Проведохме срещи с тях, заедно с районния кмет и колегите ми общински съветници, на които поехме ангажимент от екипа на главния архитект да им предоставят всички чертежи и проекти, което вече е изпълнено и изяснихме поставените въпроси на следваща работна среща в Направление „Архитектура и градоустройство““, обясни Георгиев.

„Поисках от кмета на района Ангел Стефанов и той предостави в общинския съвет всички документи относно това дело, което е водила районната администрация на „Овча Купел“ пред Софийски градски съд със своите юристи. Накратко, делото е изгубено от район „Овва Купел“ на първа инстанция и с Решение №260475/15.03.2023 г. по гр. дело № 5476/2020 г. на Софийски градски съд, като съдът приема за установено по отношение на Столична община, че две физически лица са станали собственици на имота, предмет на спора чрез давностно владение, което започнало от баща им – овчар, ползвал имота още от 80-те години… Като юрист избягвам да коментирам съдебни решения, още повече такива, които не са влезли в сила, но ще си позволя да кажа, че мотивите на съда са крайно неубедителни и противоречиви“, допълни шефът на СОС.

Решението е обжалвано от район „Овча Купел“ пред Софийски апелативен съд. По искане на гражданите, което намираме за уместно, г-жа Фандъкова пое ангажимент и Столична община ще се включи в подпомагане на районната администрация във воденето на делото пред Апелативния съд.

„Докато делото продължава няма причина общинският съвет да не разгледа подробния план за парка, защото това е единственият начин да бъде гарантирано реалното му изграждане, без да се чака приключване на делото. Благодаря на гражданите за това че поставиха исканията и въпросите си, срещите с тях продължават, за да можем да вземем разумно и полезно за целия район „Овча Купел“ решение, както и да помогнем на района в битката за запазване на общинския имот от над 6 декара“, заключи Георгиев.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?