Внимание – нов наркотик, по-опасен от хероина, се разпространява у нас

Нов синтетичен наркотик, който е около 100 пъти по-силен от хероина, се разпространява у нас, алармира министър – председателят акад. Николай Денков.

Новото вещество се предлага като смес с други наркотични вещества и предозирането му води до сигурна смърт. Министерският съвет ще създаде Координационен механизъм за борба срещу вноса и разпространението на наркотици в България. Той ще допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, като фокусът на дейността му ще бъде върху големите вносители и разпространители.

„Ще се опитаме да се преборим с този огромен проблем. Темата е важна и засяга съдбите на изключително много хора“, заяви Денков. Водеща роля в Координационния механизъм ще има Министерството на вътрешните работи. Ще се включат също Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Държавна агенция „Национална сигурност“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Агенция „Митници“, Националната следствена служба, министерствата на образованието и науката, на здравеопазването, както и на електронното управление, тъй като голяма част от разпространението става през онлайн търговия. Ще бъдат поканени и други институции, а също така Националното сдружение на общините в Република България. „Общините могат да помогнат в тази дейност, тъй като борбата със зависимостите и организацията около общинските училища са част от задълженията на кметовете“, обясни премиерът.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?