Внимание: опасност от лавини на Витоша

За опасност от лавини на Витоша предупреждават от Планинската спасителна служба (ПСС). След обилните снеговалежи в последните няколко дни, придружени със силни ветрове, негативните форми на релефа по стената на Витоша са се напълнили със сняг.

Планинските спасители препоръчват при разходки на Витоша над хижа „Алеко“ туристите да минават само по „Зелената писта“, следваща сравнително безопасния зимен маршрут.

Ако все пак се озовете на стената, избягвайте да минавате под въжетата на старите лифтове и влекове, тъй като там са основните „дупки“, по които падат лавини, апелираха от ПСС и обърнаха внимание, че там неведнъж е имало инциденти, някои от които фатални.

Скоро от Отряд София ще дадат подробна информация за лавиноопасните терени в района на хижа „Алеко“. На 12 декември ще се състои и лекция за безопасност в зимната планина.

Спасителите съветват при нужда туристите да се обаждат на тел. 112, откъдето ще ги прехвърлят към Централен денонощен пост и дежурен планински спасител. Напомнят и да не се забравя планинската застраховка.

От ПСС вчера съобщиха за БТА, че условията в планините са лоши за туризъмзаради нова снежна покривка от около 70 см с много навявания и дълбоки преспи на места.

Снимка: „Труд“

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?