Всява ли се паника за състоянието на асансьорите у нас?

Всява ли се паника във връзка с безопасността на асансьорите и необходимостта от ремонти на по-старите съоръжения? Има ли злоупотреба със страхове?

Слушателка на БНР сигнализира за поставено съобщение във входа, в който живее, в 13-етажен блок – от домсъвета с приложено писмо от фирмата, извършваща техническата проверка на асансьорните уредби. Писмото е било определено от фирмата като предписание и в него се е посочвало, че асансьорите имат нужда от ремонт, защото са стари и не отговарят на техническите изисквания.

Общата стойност, на която трябва да се извърши този ремонт, беше близо 24 000 лева. Става въпрос за асансьори, които са в експлоатация от 1989 г. Те са в относително добро състояние. Не са от най-старите и най-притеснителните за ползване“, разказва жената. По думите ѝ, съобщението на домсъвета гласяло, че сумата трябва да бъде събрана до края на март, „което прави по 600 лева на апартамент“. Тя определя това като „извиване на ръце“.

„Една оферта, която се представя като предписание, а предписанието е документ със задължителен характер. И освен това се посочваше, че е извършена проверка от асоциация за контрол върху асансьорите. Такава асоциация аз не откривам да съществува. Какви са хората, които се появяват в жилищните блокове, като какви се представят и защо е необходимо техните заключения да бъдат задължителни за приложение“, задава още въпроси тя и допълва, че не е бил приложен и протокол от въпросната проверка.

„Изглежда, че се разчита само на това да бъдат „убедени“ малко насила потребителите на асансьорите, че е много спешен и много необходим ремонт на асансьора.“

Как се извършват проверките на асансьорите за наличие на предпазни щитове под кабините?

Григор Къшов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) посочи в предаването „Хоризонт до обед“, че темата се отнася за всички монтирани преди 2003 г. асансьори. След тази дата всеки асансьор следва да има монтиран такъв щит.

Срокът за административните сгради изтече през 2018 и там всичко е направено 100%, увери експертът.

До февруари ще се извършват масови проверки на територията на цяла България за жилищните сгради. От 953 проверени до момента асансьори 15 нямат монтиран щит и са спрени, за други нередности са спрени още 40 асансьора, съобщи Григор Къшов, който оглавява Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ в ДАМТН.

Цената на един щит е 300-400 лева, уточни той.

Този щит предпазва хората да не паднат под асансьора, в шахтата. Той спасява животи.“

ДАМТН има регистър на всички асансьори в страната, където са налични всички данни.

Къшов потвърди още, че имат „сигнали за извиване на ръце“. Според него там, където асансьорът не е годен, фирмата, която го поддържа, дава оферти на живеещите в съответния вход, „но да се дава срок от 1-2 месеца, малко безумно ми се вижда“.

Модернизация излиза значително по-евтино от нов асансьор, категоричен е той.

Асансьорен техник все още е защитена професия. Има недостиг на кадри, отбеляза още Григор Къшов.

Той призова хората да сигнализират ДАМТН, ако имат някакви съмнения и притеснения, свързани с асансьорните съоръжения и тяхната безопасност.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?