Входни тестове с практически задачи за децата в 8 и 9 клас

Децата от 8 и 9 клас ще трябва да държат тестове за входни нива, свързани с практически задачи на PISA, каза министърът на образованието Галин Цанков. Целта на тестовете е да покажат функционалната грамотност на учениците – дали те реално могат да използват знанията си на практика.

„Работим за олекотяване на учебното съдържание и за изработване на нова визия за учебните програми“, посочи Цанков.

Той представи мерки за промяна на обучението в училищата, които са свързани с нов подход и повишаване на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на факти.

„Друга важна дейност е свързана с учебните програми. Направихме значими промени в Закона за професионалното образование и обучение, и те ще дадат ново ниво на развитие на професионалното образование – ще има и нов списък на професиите. Беше изготвен и много важен документ, наречен стратегическа визия за дуалното обучение“, каза още министър Цоков. До утре той ще подпише окончателния вариант на промените в конкурсите за избор на директори на общинските училища. Самите конкурси може да започнат още през този месец. Образователният министър посочи също, че вече е определено и местоположението на Националния STEМ център в „София тех парк“, където ще бъдат разположени и основните STEM лаборатории.

Източник: Министерство на образованието

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?