ГДБОП удари голям стоков базар в София, иззеха 100 000 артикула

ГДБОП удари Стоков базар „Илиянци“ в София. По време на акция на служители на отдел „Киберсигурност“ са иззети над 100 000 артикула – аксесоари за мобилни телефони, преносими тонколони, джойстикове, слушалки, зарядни устройства и други.

Операцията се е провела под ръководството на Софийска районна прокуратура и подпомогната от представители на Европол.

По време на разследването е установено, че чрез страници в социалните мрежи и сайтове неправомерно се продавали  продукти с логото на световно известни марки. Установено е, че това се е случвало без знанието и съгласието на правоносителя.

„Противодействието на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари е приоритет на ЕС в областта на правоприлагането и вътрешната сигурност. В тази връзка на европейско ниво е разработен план за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT). В рамките на EMPACT, двадесет и четири държави-членки на ЕС и европейски агенции (сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и др.) работят съвместно на международно ниво за неутрализиране на посочените престъпни заплахи“, поясняват от МВР.

От там допълват, че ГДБОП е ръководител на европейската група, която работи по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.

Прокуратурата води разследване, разпитват се свидетели. Очаква се назначаване на експертизи и повдигане на обвинения.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?