Новинарски портал за Овча купел и района

ГДБОП удари голям стоков базар в София, иззеха 100 000 артикула

Илиянци
212 прегледа. 

ГДБОП удари Стоков базар “Илиянци” в София. По време на акция на служители на отдел “Киберсигурност” са иззети над 100 000 артикула – аксесоари за мобилни телефони, преносими тонколони, джойстикове, слушалки, зарядни устройства и други.

Операцията се е провела под ръководството на Софийска районна прокуратура и подпомогната от представители на Европол.

По време на разследването е установено, че чрез страници в социалните мрежи и сайтове неправомерно се продавали  продукти с логото на световно известни марки. Установено е, че това се е случвало без знанието и съгласието на правоносителя.

“Противодействието на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари е приоритет на ЕС в областта на правоприлагането и вътрешната сигурност. В тази връзка на европейско ниво е разработен план за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT). В рамките на EMPACT, двадесет и четири държави-членки на ЕС и европейски агенции (сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и др.) работят съвместно на международно ниво за неутрализиране на посочените престъпни заплахи”, поясняват от МВР.

От там допълват, че ГДБОП е ръководител на европейската група, която работи по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.

Прокуратурата води разследване, разпитват се свидетели. Очаква се назначаване на експертизи и повдигане на обвинения.

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.