Новинарски портал за Овча купел и района

Георги Георгиев: Разрешението за строежа, застрашаващ къщата, е издадено от кмета на “Овча купел”

Image_13934744_40_0
92 прегледа. 

Преди няколко дни стана ясно, че къща в столичния район “Овча купел” може да се срути всеки момент, заради строеж в съседния имот. Това стана повод потърпевши да потърсят за съдействие председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Разрешението за строежът, застрашаващ къщата, е издадено от кмета на “Овча купел” Ангел Стефанов и неговата администрация и е променяно два пъти, като и двата пъти е било за увеличение на етажите, разкриха от “24 часа”.

Потърпевшето семейство живее в “къща-близнак”. След като районният кмет дава разрешение за строеж на съседите им, те разрушават своята част от къщата. При извършването на изкопни дейности при новото строителство е засегната съществуващата къща. Укрепването на направения изкоп не е било извършено по одобрения инвестиционен проект, в следствие на което, в жилищната сграда са се появили множество пукнатини. Текущият контрол на строежа, който е задължение на кмета на района не е бил ефективен, за да не се допуснат тези нарушения.

„Такива са фактите. Сега пострадалото семейство очаква помощ от същия този кмет, който първоначално не е упражнил контрол.

В края на миналия месец обаче Ангел Стефанов изпраща официално предписание до собствениците на увредената сграда, че домът им е застрашен от срутване и семейството трябва да се изнесе и да предприеме действия по укрепването на сградата. За строителя, копал до основите на къщата, санкции няма, а семейството, чиято къща е увредена, получава указания “да си я оправи и междувременно да се изнесе.“, възмущава се председателят на СОС при посещението си на място.

„Настоял съм всеки ден да се извършват проверки на място от „Общински строителен контрол“ при главния архитект на София, защото просто вече нямаме доверие на районната администрация.

Задължаваме строителя незабавно да укрепи увредената сграда!“, допълва Георгиев.

Снимка: 24 часа

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.