ГЕРБ номинират проф. Николай Габровски за премиер

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер Николай Габровски, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на ГЕРБ-СДС.

„Уважаеми г-н Габровски, връчвам Ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност”, заяви Радев.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“, заяви проф. Габровски, който е неврохирург, работещ в „Пирогов“.

Той допълни, че ГЕРБ ще търсят диалог с всички партии за съставяне на правителство. „Идеята е за цялостна промяна на политическия тон. Ще опитаме не да разсечем, а да разплетем възела в българската политика“, каза проф. Габровски.

По думите му трябва да се сложи край на политическата криза, в която страната ни е изпаднала.„Надявам се, че изборът за мен като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии, ще даде възможност за един нов тон в политиката”, заяви той.

За съставяне на кабинет от ГЕРБ ще разчитат на експерти, които са отдалечени от партийните структури.

„Всички досега са оценявали, че съм консенсусен и диалогичен, което се надявам да ми помогне в разговорите с другите политически сили. Свикнал съм да работя в екип, в тежки условия. Доказал съм, че мога да нося отговорност”, заключи Габровски.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска академия – гр. София през 1996 г. Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ „Царица Йоанна“. В Клиниката по неврохирургия на болница „Пирогов“ е от 1997 г. През 2005 г. д-р Габровски защитава дисертация на тема „Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика“. От 2006 г. е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008 г. е „Доцент“ по неврохирургия. През 2010 г. е избран за заместник-председател на Българско дружество по неврохирургия.

През 2011 г. е избран за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Пирогов“. В началото на 2011 г. е назначен за Национален консултант по неврохирургия към Министерството на здравеопазването.

През 2014 г. е избран за „Професор“ по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Пирогов“. Проф. Габровски е специализирал многократно във Франция, Белгия, Германия.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?