Новинарски портал за Овча купел и района

ГЕРБ номинират проф. Николай Габровски за премиер

1200_nikolaj-gabrovski-premier
86 прегледа. 

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер Николай Габровски, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на ГЕРБ-СДС.

„Уважаеми г-н Габровски, връчвам Ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност”, заяви Радев.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“, заяви проф. Габровски, който е неврохирург, работещ в „Пирогов“.

Той допълни, че ГЕРБ ще търсят диалог с всички партии за съставяне на правителство. „Идеята е за цялостна промяна на политическия тон. Ще опитаме не да разсечем, а да разплетем възела в българската политика”, каза проф. Габровски.

По думите му трябва да се сложи край на политическата криза, в която страната ни е изпаднала.„Надявам се, че изборът за мен като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии, ще даде възможност за един нов тон в политиката”, заяви той.

За съставяне на кабинет от ГЕРБ ще разчитат на експерти, които са отдалечени от партийните структури.

„Всички досега са оценявали, че съм консенсусен и диалогичен, което се надявам да ми помогне в разговорите с другите политически сили. Свикнал съм да работя в екип, в тежки условия. Доказал съм, че мога да нося отговорност”, заключи Габровски.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска академия – гр. София през 1996 г. Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ “Царица Йоанна”. В Клиниката по неврохирургия на болница “Пирогов” е от 1997 г. През 2005 г. д-р Габровски защитава дисертация на тема “Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика”. От 2006 г. е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008 г. е “Доцент” по неврохирургия. През 2010 г. е избран за заместник-председател на Българско дружество по неврохирургия.

През 2011 г. е избран за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница “Пирогов”. В началото на 2011 г. е назначен за Национален консултант по неврохирургия към Министерството на здравеопазването.

През 2014 г. е избран за “Професор” по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на Университетска болница “Пирогов”. Проф. Габровски е специализирал многократно във Франция, Белгия, Германия.

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.