Гласуваме с 60 см бюлетина

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образците на хартиената бюлетина и бюлетината от машинното гласуване за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април.

На брифинг пред журналисти зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обясни, че дължината на хартиената бюлетина е около 60 см, като на нея са изписани всички регистрирани партии и коалиции, както и независимите кандидати във Варна и Ловеч. Хартиената бюлетина за гласуване извън страната е същата като тази за гласуване в България, само че ще е без преференции, пише „Телеграф“.

Матева демонстрира и как ще се гласува с машината на предстоящия вот. Електронната бюлетина отговаря на хартиената, като на първата страница ще бъдат 15 партии и коалиции, като в Ловеч и Варна ще има независими кандидати, и квадратчето „не подкрепям никого“.

ЦИК взе решение, че бюлетината от машинно гласуване ще е дълга 20 см. На електронната бюлетина ще излиза цялата техническа информация за избрания вот на хората. Бюлетината трябва да се сгъне от избирателя, трябва да бъде поставен един печат на гърба ѝ и да се пусне в прозрачна кутия за гласуване, която ще бъде с надпис „Кутия за гласуване с бюлетини за машинно гласуване“. Ще има още една кутия с надпис „Кутия за гласуване с хартиена бюлетина“.

Възложено е на общините да осигурят параваните за гласуване, стана ясно още по време на брифинга.

Матева съветва след края на изборния ден представителите на Районните избирателни комисии да се въведат данните в електронния протокол, да го проверят и ако всичко е наред, да го въведат в официалния протокол.

Росица Матева даде и традиционната информация за гласуване както в страната, така и извън нея. В 738 избирателни секции ще се гласува извън страната, като в 234 от тях ще има машинно гласуване. В страната и извън страната в избирателните секции, в които ще се гласува и с хартия, и с машина, ще има само по една машина за гласуване. Никъде няма да има по две машини за гласуване, уточни Матева.

На 14 март се проведоха консултациите за съставите на Секционните избирателни комисии (СИК) извън страната с представителите на партиите и коалициите, като се получават предложенията за поименния им състав. До 20 март ЦИК ще назначат съставите на СИК извън страната, стига да получат необходимата затова информация.

 

До 18 март хората с увреждания могат да заявят дали искат да гласуват с подвижна избирателна комисия, или не.

Матева посочи още, че е започнал процесът по удостоверяване на съответствието на машините за гласуване. Вече има и регистрирани международни наблюдатели за предсрочните парламентарни избори. Росица Матева призова партиите и коалициите да спазват добрия тон в предизборната кампания.

Снимка: Телеграф

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?