Да запазим зеленината между блоковете – планът на “Овча купел 1” дава ноу-хау

56 междублокови пространства на площ около 60 декара бяха спасени от застрояване в столичния кв. “Овча купел 1”. Това стана възможно, след като Столичният общински съвет прие градоустройствен план, изготвен от главния архитект на София Здравко Здравков, разказват от 24 часа.

За първи у нас се прилага промянта в Закоа за устройство на територията – ч;.22, ал.8. Текстът бе приет през 2017 г. и дава възможност реституираните имоти да бъдат преместени по периферията или в други квартали.

При преструктурирането им общината има право да отчужди до 25% от площта на всеки имот, за да осигури земя за социална, техническа инфраструктура и зелени площи. Досега имаше две възможности за реституиран имот в междублоково пространство – или да се позволи на собственика да строи, или имотът да се отчужди за обществени цели.

На терените в “Овча купел 1” можеха да бъдат построени десетки жилищни блокове с общо над 150 хил. кв. м жилищна площ. Вместо това общината ще запази терените, а на тях вместо нови блокове планът предвижда построяването на 4 сгради за детски градини, училище, два етажни паркинга, културен дом и една спортна зала. Ще има и детски и спортни площадки, но приоритет се дава на зелените пространства.

Собствениците ще бъдат обезщетени с имоти в периферията на квартала, където няма да са близо до другите жилищни сгради, редуцирани с до 25%.

По силата на този закон, в момента се работи за спасяването на 15 междублокови пространства и в „Младост“. Заедно с „Овча купел“ и „Дружба“ той е един от най-застрашените от застрояване квартали.

“Подходът предлага нов тип решение. Даваме възможност средата да бъде трайно подобрена и хората да нямат частни имоти пред блоковете си, а да ги изместим по периферията”, каза Здравков.

Снимка: 24 часа

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?