Денков: Ротацията на министър-председателя ще стане най-лесно с първия мандат

Премиерът Николай Денков смята, че ротацията на министър-председателя може да се извърши най-лесно с първия мандат на ГЕРБ, а не както е в момента с мандата на ПП-ДБ.

„За мен това е абсолютно технически въпрос. Ако мен ме питат лично, смятам, че първият мандат ще бъде най-лесно да се реализира, но трябва да се вземе решение от партийните органи, така, че аз не предпоставям какво ще се случи. Както казах, разговорът за министрите ще започне, след като се прегледа как е минала програмата“, каза Денков.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази мнение, че няма  нужда от смяна на мандатите при ротацията на премиера Денков с Мария Габриел.

А президентът Румен Радев обяви, че в понеделник ще сезира Конституционния съд заради приетите от парламента в края на миналата година промени в основния закон „за бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската Конституция“.

Държавният глава отново отправи критики към управлението.

„Влизаме в 2024 година със смесени чувства и половинчати решения: полуКонституция, полуШенген, както казахте, полуистина, полуБюджет, полуреформи, полууправление, но когато политическият разгул и търговията с националния суверенитет започнат да се приемат за норма, цената е националното достойнство и превръщането ни във втора категория европейски граждани“.

От своя страна премиерът Денков отхвърли критикте на президента за това, че сме влезли в „полуШенген“:

„Ние ставаме пълноправен член на Шенген. Ако някой се съмнява, да погледне съобщението от председателя на Европейската комисия. То започва точно с това: че това е пълноправен Шенген. Ние участваме в Шенген. Единственото, което остава, е да се осигури дата за отваряне на сухопътните граници. Не виждам никакъв смисъл да коментирам споразумението с Австрия. Имаме парламентарна република, работещ парламент, работещо правителство, така, че всички тези внушения нямат никаква основа спрямо Конституцията на България“, коментира министър-председателят.

Денков припомни, че според договорката той ще е вицепремиер, ако Мария Габриел е премиер.

„Бих се радвал Асен Василев да бъде вицепремиер“, допълни той и подчерта, че не се обсъжда фигури от ДПС да влязат в следващия кабинет.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?