От днес децата до 14 г. пътуват безплатно в София

От днес, 1 февруари, децата до 14 ненавършени години пътуват с безплатни карти за градския транспорт в София, съобщи Центърът за градска мобилност. Промяната засяга близо 85 000 деца в София.

Безплатната карта може да се получи в който и да е от обектите на Градска мобилност, като са необходими:

-Документ за възрастта на детето (удостоверение за раждане, паспорт или др.);

-Документ за адресна регистрация в Столична община: лична карта с постоянен адрес или удостоверение от районната администрация за настоящ адрес;

-Снимка на детето.

Ако детето вече има издадена карта, тя може да бъде заменена с безплатна, като само се потвърди адресната регистрация.

Ако картата на детето вече е заредена, тоест е платено за нея, се връщат парите за останалия период от време, в който не е използвана картата, обясни директорът на дирекция „Продажби, маркетинг и стопанска дейност“ в Центъра за градска мобилност Пламен Църноречки. При заредена карта от първи декември, която е използвана два месеца, за останалия период от 10 месеца ще бъдат върнати парите, а картата ще бъде преиздадена, като на новата ще пише „карта за дете от 7 до 14 годишна възраст“.

Ако детето днес си издаде безплатна карта, но навърши 14 години на 1 април, то ще използва тази карта два месеца, а за останалото време ще трябва да си закупи карта на цена от 20 лева, поясни още директорът.

Учениците, навършили 14 години, и студентите вече могат да вземат на касите на ЦГМ годишна карта на старата цена от 200 лева. Месечната карта за всички линии е 20 лв., а цената за една линия (наземен транспорт или метро) е 9 лева. Картата за докторантите на месец е 35 лв. за цялата градска мрежа, и 16 лв. за една линия. Зареждането на превозните документи може да стане и през уебпортала на ЦГМ.

Учениците над 14 години, студентите и докторантите, на които им предстои да заредят карти за обществения транспорт от 1 февруари, ще зареждат картите си по старите цени, които са утвърдени с решение на Столичния общински съвет.

Снимка: actualno.com

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?