„Джобна“ ферма за гъби в ПГСС „Бузема“ очаква първата си реколта

Първата „джобна“ ферма за гъби у нас, бе показана на тазгодишната Нощ на учените, разказа БНР. Проектът се нарича „Фунгита“ и предлага лесно и удобно решение за отглеждане на печурки у нас. Проектът представлява вертикална ферма за отглеждане на гъби в домашни условия. Тя изисква малко площ, както и малко работна ръка – за нея може да се грижи дори сам човек, а за хранителна среда може да се използва и хартия за рециклиране.

Автор на проекта е Йосиф Хамед, ученик в ТУЕС, който разказва в „Лабиринти на познанието“ как е стигнал от идеята до реализацията. Концепцията за създаването на вертикална ферма се ражда от страстта му към предприемачеството и желанието да създава работещи решения за различни проблеми. Идеята му по проекта е, че някои агрокултури могат да се отглеждат по-добре в по-малки помещения, което позволява по-добро използване на пространството. Целта и идеята на този тип ферми е да се намали значително цената на отглежданите продукти като се ограничат разходите за транспорт и намаляването на вредните емисии от горивата.

В момента прототипът на проекта е в Професионалната гимназия по селско стопанство „Бузема“ в Овча купел и се очаква първата реколта.

Снимки: БНР

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?