Новинарски портал за Овча купел и района

“Джобна” ферма за гъби в ПГСС “Бузема” очаква първата си реколта

84a2915dd5c9c990169035a5867ce908
174 прегледа. 

Първата “джобна” ферма за гъби у нас, бе показана на тазгодишната Нощ на учените, разказа БНР. Проектът се нарича “Фунгита” и предлага лесно и удобно решение за отглеждане на печурки у нас. Проектът представлява вертикална ферма за отглеждане на гъби в домашни условия. Тя изисква малко площ, както и малко работна ръка – за нея може да се грижи дори сам човек, а за хранителна среда може да се използва и хартия за рециклиране.

Автор на проекта е Йосиф Хамед, ученик в ТУЕС, който разказва в “Лабиринти на познанието” как е стигнал от идеята до реализацията. Концепцията за създаването на вертикална ферма се ражда от страстта му към предприемачеството и желанието да създава работещи решения за различни проблеми. Идеята му по проекта е, че някои агрокултури могат да се отглеждат по-добре в по-малки помещения, което позволява по-добро използване на пространството. Целта и идеята на този тип ферми е да се намали значително цената на отглежданите продукти като се ограничат разходите за транспорт и намаляването на вредните емисии от горивата.

В момента прототипът на проекта е в Професионалната гимназия по селско стопанство “Бузема” в Овча купел и се очаква първата реколта.

Снимки: БНР

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.