Дни преди изборите ЦИК отмени машинното гласуване

Дни преди местните избори машинното гласуване бе отменено. Решението бе взето от ЦИК на редовно заседание, предаде БНР. В неделя, 29 октомври и на балотажа на 5 октомври гласуването ще става само на хартия. Предложението беше прието с 12 гласа „за“ и 3 „против“.

Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов се опита да обори решението и поиска да се даде два часа срок на министъра на електронното управление, да отговори дали ще има удостоверяване на изборните устройства.

Малко по-късно се появи информация, че ОИК-София е решила да не се съобрази с решението. По този начин общинската комисия е допуснала машинния вот в 1650 избирателни секции като заяви, че не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин.

Не може да бъде установена и точната воля на органа, която воля е послужила за издаване на решението, като видно от същото правна квалификация е посочена чл. 213а, ал. 2 ИК, която квалификация не обуславя постановения диспозитив. Това води до еднозначен извод, че е налице грубо нарушение правилата на формалната логика в посоченото решение.

Поради което и на основание чл. 87, ал. 1, т. 1 и т. 2 ИК, Общинска избирателна комисия – Столична община решава, че се указва на кметовете на всички районни администрации да предадат заедно с членовете на ОИК – Столична община всички изборни книжа и материали посочени в т. 1 от Методическите указания, приети с решение № 2655-МИ от 12.10.2023 г. на ЦИК, включително и онези свързани с машинното гласуване.

Решението подлежи на оспорване пред ЦИК по реда на чл. 88 ИК, в 3-дневен срок от публикуването му.

Снимка: Капитал

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?