До дни реставрират покрива и фасадите на минерална баня „Овча купел“

Реставрацията на сградата на минерална баня „Овча купел“ продължава. Изпълнението по дейностите на проекта стартираха на 6 март т.г.и се извършват от регионалният исторически музей. Това съобщиха от БНР.

Цялостната реновация на покрива, фасадите, както и на първия и подпокривния етаж се очаква да бъдат готови до края на месеца.

През тази година зданието навърши 90 години.

По план през първата половина на 2024 г. ще продължи ремонтът на партерния етаж и сутерена.

Реализирането на проекта ще съхрани архитектурно-строителната недвижима културна ценност, която от години тънеше в разруха, и ще гарантира нейното пълноценно използване.

В резултат на реализирането на проекта в сградата ще се обособят две зони:

  • зона „Рекреация“ (Рекреативен център с използване на минералната вода), разположена в сутерена и на партерния етаж, която включва двата басейна с гореща вода и душове, парна баня, студен басейн, ледена стая, финска и арома сауна, помещения за релакс, за солен релакс, за масажи, за терапии за коса и за лице, диагностичен кабинет;
  • зона „Наука“, към Център за върхови постижения „Наследство БГ“, в първия и подпокривния етаж.

В зона „Наука“ са предвидени две лаборатории – за „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“ и за „Аудиовизуално наследство“, както и Център за продължаващо образование, зала за демонстрации, конферентна зала, компютърна зала, музикална зала, фотографска стая и други.

Снимка: Столична община

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?