Новинарски портал за Овча купел и района

До 6 месеца трябва да започне строежа на националната детска болница

347627293_496897832565835_1528101392269988694_n
358 прегледа. 

Вече има подробен устройствен план за изграждането на детската болница в София. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Заповедта за одобряване на ПУП беше подписана от регионалния министър днес, 22 май. “Подписахме споразумение за европейската инвестиционна банка и оттам ще имаме съдействието за изготвяне на анализа за детската болница. Отива се към реалните моменти за проектиране и изграждане на детската болницата”, заяви още министър Меджедиев.

Освен сградата на болницата, ще бъдат изградени още хотел за родители, рехабилитацонен център, търговска част и подземен паркинг. “Ще се постараем болницата да е като най-добрите европейски детски болници”, обеща министърът. От терена ще бъдат премахнати стари и изоставени постройки, които в момента са само скелети и нямат никаква функционална и естетическа стойност, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. “Ще изградим чисто нова болница, тоест сграда, в която няма да правим компромиси”, увери той.

Доктор Благомир Здравков, директор на настоящата педиатрична болница каза, че е обменил опит с колеги от Лондон. За родното здравеопазване проблем остава комплексната педиатрична грижа. Според него в момента изграждането на педиатричните структури върви в съвременен алгоритъм.

Благомир Здравков заяви, че трябва да започне обучението на кадри за националната детска болница. Отчита се, че има много желаещи, затова и той е убеден, че ще има достатъчно кадри.

В изграждането на болницата ще има участие и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).  Очаква се тя да бъде готова до две години и половина.

Още в края на юни или началото на юли пристигат хеликоптерите за въздушната спешна помощ, стана ясно още от думите на Асен Меджидиев. Върви и изграждането на хеликоптерните площадки.

Също стана ясно, че МЗ е на финала на преговорите с ЕК и “Пфайзер” за ваксините, като ще се спестят значителни средства от закупуването на ваксини.

 

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.