До 6 месеца трябва да започне строежа на националната детска болница

Вече има подробен устройствен план за изграждането на детската болница в София. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Заповедта за одобряване на ПУП беше подписана от регионалния министър днес, 22 май. „Подписахме споразумение за европейската инвестиционна банка и оттам ще имаме съдействието за изготвяне на анализа за детската болница. Отива се към реалните моменти за проектиране и изграждане на детската болницата“, заяви още министър Меджедиев.

Освен сградата на болницата, ще бъдат изградени още хотел за родители, рехабилитацонен център, търговска част и подземен паркинг. „Ще се постараем болницата да е като най-добрите европейски детски болници“, обеща министърът. От терена ще бъдат премахнати стари и изоставени постройки, които в момента са само скелети и нямат никаква функционална и естетическа стойност, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. „Ще изградим чисто нова болница, тоест сграда, в която няма да правим компромиси“, увери той.

Доктор Благомир Здравков, директор на настоящата педиатрична болница каза, че е обменил опит с колеги от Лондон. За родното здравеопазване проблем остава комплексната педиатрична грижа. Според него в момента изграждането на педиатричните структури върви в съвременен алгоритъм.

Благомир Здравков заяви, че трябва да започне обучението на кадри за националната детска болница. Отчита се, че има много желаещи, затова и той е убеден, че ще има достатъчно кадри.

В изграждането на болницата ще има участие и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).  Очаква се тя да бъде готова до две години и половина.

Още в края на юни или началото на юли пристигат хеликоптерите за въздушната спешна помощ, стана ясно още от думите на Асен Меджидиев. Върви и изграждането на хеликоптерните площадки.

Също стана ясно, че МЗ е на финала на преговорите с ЕК и „Пфайзер“ за ваксините, като ще се спестят значителни средства от закупуването на ваксини.

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?