Новинарски портал за Овча купел и района

Европейската инвестиционна банка ще съдейства за Националната детска болница

IMG_20230113_114916
135 прегледа. 

Европейската инвестиционна банка ще окаже съдействие на България по проекта за строеж на Националната детска болница. Това каза служебният премиер Гълъб Донев след посещение на терена в “Горна баня”, предназначен за строежа на болницата, предаде БТА. Заедно с премиера бяха министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Донев информира още, че израелски специалисти също ще окажат експертна помощ при изготвянето на проекта за новото лечебно заведение.

„Българските деца заслужават да имат високотехнологична, многопрофилна национална детска болница, в която да се предлагат най-съвременните методи за лечение на деца“, заяви Донев.

Според министър-председателя избраният терен в “Горна баня” е подходящ, защото се намира в близост до парк, има необходимата транспортна свързаност, а наличието на минерална вода в района благоприятства развитието и на бъдещ рехабилитационен център към  болницата.

„Много правителства преди това се спънаха с първата крачка именно поради това, че не можаха да изберат подходящ терен за строителството на Националната детска болница“, смята Донев. “Идеята за Национална детска болница е с история над 40 г., а служебният кабинет осигури терен за изграждането ѝ за три месеца.”

Служебният здравен министър изрази надеждата си, че до края на годината може да има завършен архитектурен проект, а  през следващата година да започне и строежът на педиатрията.

Регионалният министър също потвърди, че се очаква строежът на лечебното заведение да започне в началото на 2024 г. и допълни, че строителството на подобен тип болница би трябвало да отнеме около две години.

С решение на Министерския съвет от 2 ноември 2022 г. бе прието новата детска болница да бъде построена върху терена от около 40 дка в кв. „Горна баня“на столичния район „Овча купел“, който се намира в непосредствена близост до болницата по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. Така проектът за изграждането на Национална детска болница получи нов тласък, след като служебният здравен министър Асен Меджидиев обяви, че окончателно е избран „най-подходящият“ терен за изграждане на държавна педиатрия.

Бъдещата детска болница придоби статут на „обект с национално значение“, което ще улесни и значително ще съкрати сроковете за изграждането ѝ.

В хода на изграждането на детската болница България ще може да разчита на безвъзмездната експертна помощ по оценката на строителството от страна на Европейската инвестиционна банка и от израелски специалисти.

Снимка: БТА

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.