Новинарски портал за Овча купел и района

ЕИБ ще подкрепи изграждането на детската болница

phpplnotx_559x345
55 прегледа. 

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД подписаха във вторник договор за техническа помощ. По този начин Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще подкрепи изграждането на Национална детска болница в България, предаде OffNews.

В рамките на Договора ще бъде разработен и представен безвъзмездно анализ на педиатричните грижи в България. Тази дейност ще бъде изпълнена в следващите шест месеца и ще включва: задълбочен анализ на състоянието на педиатричните здравни грижи, включително на нуждите от човешки ресурси и оборудване, на взаимовръзките между отделните структури, нива и елементи на системата на здравеопазване – както на регионално, така и на национално ниво. Като на тази база ще се представят необходимите изводи и препоръки, които да доведат до предоставяне на ефикасни, качествени и достъпни здравни услуги в бъдеще.

Анализът следва да представи и обективни данни за потребностите от педиатрични здравни услуги, които да послужат като основа за прецизно дефиниране на структурата, обхвата и функционалността на детската болница. Данните от него ще подпомогнат за вземането на стратегически решения за развитие на детското здравеопазване в контекста на политиките за демографско развитие на страната, така че то да гарантира най-високия достижим стандарт на здравословно състояние на всяко дете чрез достъп до профилактика и здравни услуги.

Провеждането на Анализ на потребностите от педиатрични грижи в България от страна на експерти, ангажирани от Европейска инвестиционна банка, би било най-доброто решение за бъдещо планиране на педиатричните здравни грижи в страната и за дефиниране на обхвата от дейности, които Националната детска болница би следвало да предоставя в дългосрочен план.

В процеса на изготвяне на Анализа се предвижда да се проведе проучване на нагласите на педиатричната общност към бъдещата Национална детска болница, което ще се реализира с помощта на социологическа агенция с експертност в областта.

Вследствие на направения Анализ ще бъде изготвен Доклад за съществуващо предлагане на педиатрични грижи, регистрирани потребности и регистрирани дефицити. Получените данни и заключения следва да послужат за окончателно изготвяне на структура и капацитет на Националната детска болница въз основа на предложената индикативна структура от експертната група педиатри.

Снимка: OffNews

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.