Експерти: Мантинелата, която едва не уби шофьор в София, е забранена

Несменена мантинела едва не уби шофьор на столичното „Ботевградско шосе“. За случая разказа във фейсбук пътният експерт Диана Русинова.

Инцидентът е станал в неделя, 26 май, около 10 ч. сутринта. Водачът е бил възрастен мъж на около 70 г., на който му прилошало, загубил контрол над автомобила и се забил в мантинелата. „Вместо обаче това средство за обезопасяване на пътища да му помогне, едва не го е убило. Защо ли? Защото крайния елемент тип “рибена опашка” е отречен отдавна“, отбелязва експертът. На снимките се вижда, че съоръжението е преминало през цялата кола. За щастие, инцидентът се е разминал без тежки последствия за водача.

Всеки инцидент може да доведе до фатален край, ако съоръжаенията не са безопасни и изправни. Това отбеляза пред Нова телевизия и инж. Георги Златев. По думите му въпросният елемент на ограничителна система за пътища – т. нар. „рибена опашка“, е от края на 1997 година. Съгласно действащата нормативна уредба този тип ограничително средство е забранен. По-модерната и безопасна алтернатива е „едностранен терминал“, чиято е цел е да се смачка при инцидент. Различни са техническите решения, но собствениците имат задължението да подменят съоръженията, отбеляза експертът.

Златев отбеляза, че в случая на „Ботевгравско шосе“ вероятно ще бъде възстановен старият тип мантинела. Тя обаче задължително трябва да бъде сменена с такава от по-нов и безопасен тип, за да е ефективна.

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?