Жена откри снаряд в местността Боснови поляни

Жена откри снаряд, докато разхожда кучето си в местността Бонсови поляни над кв. „Горна баня“ в София. По информация на bTV става дума за боеприпас за учебно оръжие – РПГ-7.

Докато Алина Дуарте се е разхождала със своите кучета в гората, едното от тях настъпило предмет. Чул се необичаен шум:

„Отидох, поразрових и видях някакво готино шишенце и си казах: а-а-а, супер готина находка и в следващия момент забелязах, че това са номера, знаци на някакъв сняряд, на нещо военно. И в следващия момент, забелязах, че не е нещо старо и ръждясало, може да е оставено скоро, да е паднало там. Аз не разбирам и не съм се занимавала с военни дейности и се обадих на 112.“

След подаването на сигнала на районът беше отцепен от полиция, сапьори и служители на Министерството на отбраната.

„След подаден сигнал в МВР, от Сухопътни войски подадоха сигнал да дойдем и да разузнаем намерен боеприпас, наподобяващ граната. Установихме, че това е ПГ-7 – инертен, иначе казано учебен заряд без взривател, некорозирал, с маркировка“, каза лейтенант Владислав Ставрев, Формированиe за унищожаване на невзривени боеприпаси.

Как гранатометът е попаднал на „Бонсовите поляни“ и кой го е използвал все още не е ясно. Една от версиите е, че това е учебен боеприпас.

Огледът бе направен от Военна полиция, която трябваше да прецени дали да разследва случая или гранатометът да бъде унищожен. Утре това ще бъде направено на учебния полигон в Сливница.

Също днес специализиран екип от Военноморска база Бургас, от състава на ВМС, е унищожил боеприпас, открит по-рано в района на Мидения плаж край Созопол. Това съобщиха от bTV. Военнослужещите са установили, че намереният боеприпас е бил противотанков снаряд.

Сника: БНТ

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?