Жестокост! Нотариуса е разстрелян пред децата си

Цяла нощ екипите са работили на мястото на убийството в Горна баня, за да събират доказателства, каза Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР. Изстрелите са проехтели около 19:20 ч., когато охраната на затворения комплекс се е сменяла. Убитият Мартин Божанов по прякор Нотариуса е на 50 години, застрелян е в главата с няколко куршума, съобщават от Столица.бг.

„Покушението е било предварително подготвено. Извършено е наблюдение на лицето. Убийството е хладнокръвно пред близките, което означава, че не извършителят не се е притеснявал, че ще бъде видян“, обясни криминалистът Иван Савов. Той допълни, че убийството е извършено с малокалибрен пистолет, а на местопрестъплението е намерена гилза. Разстрелът е извършен в затворен комплекс на територията на бившите дипломатически тенис кортове. Мъжът е бил ликвидиран до колата си, която не е засегната от изстрелите. В момента на убийството на мястото са били майката на убития и двете му деца – едното на 4 години, а другото – бебе.

„Мястото е такова, че е близо до града, но и до Витоша. Аз, ако се поставя на мястото на извършителя, бих се изнесъл към Владая и Перник. Към място, където полицейското присъствие е слабо. Убийството е станало в тъмната част на денонощието. Смятам, че извършителят е имал предварително подготвен маршрут и той се е възползвал. Това не означава, че няма да бъде заловен. Има десетки камери в района“, каза още Савов.

Божанов е първият клиент на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество „Кушлев“. През 2008 г. комисията му отнема 430 000 лева, след като той е осъден за измама с имоти. Забъркан е в кражбата на над 200 апартамента и къщи в столицата. Името му бе замесено и в разследвания на Антикорупционния фонд като лице за контакти с прокуратурата за решаване на проблеми на клиенти на обвинението срещу определени суми. Известен е и покрай откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски – нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него.

„Този човек, аз доколкото знам, е бил в годините интересен покрай делото „Крашевски“, нотариуса. В момента служебно ми е известно, че в Софийска градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати“, каза градският прокурор на София Илияна Кирилова. До този момент няма задържан за убийството на Мартин Божанов. Местопрестъплението остава отцепено от полицията, разследващите започват втори оглед в района. Разпитват се свидетели, започнато е досъдебно производство за убийство. Заради разстрела в столицата снощи беше отменено планираното учение за реакция в извънредни ситуации.

Снимка: Булфото

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?