Жителите на Овча купел на простести заради презастрояване и сеч

Недоволството на гражданите на Овча купел нараства. Протестни действия организират живущите във връзка с презастрояването на квартала и изсичането на големи дървета. протестите започнаха още вчера и продължават и днес.

Жителите са гневни заради изсичането на 40-годишен орех, който го предпазва от летните горещини.

„Опитваме се да запазим този 40-годишен орех и търсене на вариант за оставането му след реализиране на проекта, в който в момента чете“, обясни живущата Юлиана Николова.

Друг живущ допълни, че премахването на дървото обрича живущите в района на високи температури. Предложението, което дава общината като решение е да засади три малки фиданки в замяна на дървото, което всъщност не би било никакво решение.

„Мотивите (б.р. за премахването на дървото) е одобрението, което е получено от постоянната комисия по опазване на околната среда и компенсаторно предлагат засаждането на 51 броя фиданки“, добави Юлиана Николова.

Според нея обаче засаждането на нови дървета няма са се случи.

[su_custom_gallery source=“media: 21368,21367,21363″ link=“lightbox“ target=“blank“]

 

Другият основен проблем, който притеснява гражданите е изграждането на улица „Народен герой“, която ще утежни трафика в междублоковото пространство.

„Ние, гражданите, сме твърдо против изграждането на улицата, тъй като това ще създаде предпоставки за катастрофи, повишаване на трафика, на праховото запрашване“, обясни един от живущите.

В момента живущите подготвят подписка за запазване на 40-годишното дърво.

От Столична община заявиха за bTV, че в момента тече проверка относно инженерните мрежи и габарита на тротоара – дали това ще позволи запазването на дървото цяло.

Протест ще има и на 24 юли (понеделник) от 18:45 ч, зад бл. 29 в „Овча Купел 2“ във връзка със стремглавото презастрояване, съобщават от Труд.  Заради новите жилищни сгради, които се троят зад бл.29, се унищожават последните зелени площи в района, без да е проведено обществено обсъждане.

На срещата са поканени кметът на „Овча Купел“ Ангел Стефанов, както и ръководството на фирмата предприемач.

„Не е реално кмет, който се обявява за зелените площи да излее толкова бетон за 3 години и да разруши почти всяко едно общинско място – улица, тротоарна настилка и т.н. под предлога – фирмите изпълнители… Да го приключваме Ангел Стефанов като тема с наближаващите избори“, коментират в групата на „Овча Купел“, като през последните години живущите там изразяват многократно недоволство спрямо него.

В същото време хората сигнализират и за още един строеж. „Вчера в една от малкото останали зелени площи с дървета, между бл. 40 и двете детски градини, която е идеална за парк, влезна булдозер, за да я заличи като такава. А върху нея ще се построят 2 нови блока. Днес пък зад блок 29 започна поставяне на ограда за строеж на нова сграда на 7 етажа. Обществени обсъждания за сградите, които общината е разрешила да има на мястото на тези зелени площи, не е имало. Което е нарушение на закона!”

Жители на квартала твърдят, че никой не е видял в района да има разлепени съобщения от общината за обществено обсъждане.

Хората коментират още, че всички тези имоти в междублоковите пространства са съмнително придобити.

Жителите се ядосват, че никой не мисли за инфраструктурата.

„Откакто има метро, колите противно на логиката станаха сто пъти повече в квартала. Нормално да се задръсти. Където изникне метростанция – цъфват поне 200 блока“, гласят още коментарите.

Някои от тях обръщат внимание на това как еко активисти услужливо си мълчат при презастрояване на междублокови пространства, но в същото време вдигат шум за други неща, сред които новата реконструкция, а не нов строеж на стадион „Българска армия“, като освен ремонта, в пространството около него, ще бъдат засадени и няколко дка дървета. Въпреки новата зеленина някои активисти създават спънки, но при блокови строежи има мълчание, казват хората от квартала.

Снимки: trud.bg

                       

 

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?