Жителите на Овча купел на протест – не искат Ангел Стефанов

Недоволство кипи сред симпатизантите и гласоподавателите на „Демократична България“ (ДБ) в район „Овча купел“, заради издигането на настоящия кмет на района Ангел Стефанов за втори мандат, разкираха от „Биволъ“.

Недоволството се пробужда след официалното представяне на кандидатите за кметове в София и на 24 август  2023 г. гражданите изпращат своята Протестна нота до ръководството на управляващата коалиция ПП-ДБ.

“От публичната церемония останахме неприятно изненадани, разбирайки новината, че за кмет на район “Овча купел” се издига кандидатурата на настоящия районен кмет Ангел Стефанов”, пише в протестната нота.

“Обръщаме се към вас с искане за оттегляне на предложената кандидатура на настоящия кмет на р-н “Овча купел” и издигане на друга (избираема) на нейно място”, настояват гражданите.

Според тях, Стефанов дори не е предоставил отчет за своята 4-годишна дейност.

“Загадка за нас ще си остане вашата аргументация да гласувате доверие отново на А. Стефанов при условие, че не е изпълнил предизборните си обещания от 2019 г.”.

Хората са поставили срок до 30 август 2023 г., за изпълняване на искането им, а именно – смяната на кандидата за районен кмет . “При условие, че нашето искане не бъде удовлетворено, приемаме Коалицията за работеща срещу интересите на своите избиратели”, пише в нотата.

Гражданите припомнят, че за последните 4 г. район “Овча купел” е “рекордьор по проведени протести във връзка с различни казуси, породени благодарение на любезното бездействие на настоящия кмет”.

От „Биволъ“ разполагат с няколко скрийншота, част от различни разговори, според които Стефанов действа против интересите на своите избиартели.

“Ще се разпищят ли твоите гласоподаватели, ако им спрем топлия обяд?” 

“Ти знаеш ли дали са мои гласоподаватели? Чу ли се с всичките?”.

Това е чат между кмета на район Овча купел и един от неговите приближени. Според един от източниците, скрийншотът е от разговор по време на пандемията, в който се обсъжда програмата за социалнослабите “Топъл обяд”. Кметът би искал да я спре и сондира почвата. От контекста става ясно, че Стефанов се замисля дали не я спре и как това ще повлияе на вота на неговите избиратели.

Според друг скрийншот, който е чат от обсъждането за Дом “Дъга” за деца над 3 години с умствена изостаналост. В разгара на ковид-пандемията кметът не иска да се охарчва и вместо да ремонтира покрива търси „по-добро“ решение като капандра за 300 лв.

Същевременно няколкно медии алармират, че през април 2022 г. Ангел Стефанов ремонтира служебния си кмет с обществена поръчка за 85 хил.лв. и си угажда с нов позлатен диван.

А гражданите не спират да изразяват недоволството си, както в социалните медии, така и чрез протести. Според тях от началото на своя мандат през 2019 г. той не е изпълнил нито едно от предизборните си обещания и е продължил порочнотата практика за презастрояване на квартала.

От ръководството екипа на кандидат-кмета на ПП, ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев организират среща с гражданите. Ивайло Мирчев от ДБ защитава Стефанов, който не е в състояние да спре презастрояването, защото е незаконно, а ако има „спорни разрешителни“ обеща да ги разгледат на среща на 30 август.

Съпредседателят на “Демократична България” от квотата на “Зелено движение” Владислав Панев пък твърди, че гражданите е трябвало “да пратят каквото имат” по случая с районния кмет. “Много народ. Защо не издигнат алтернативен кандидат”, иронизира сигнала им Панев. Не е обсъждана опция за смяна на кандидата, каза той, цитиран от actialno.com

А Стефанов обяви разкритата от „Биволъ“ информация за „откровени лъжи и манипулации“за него и управлението и даде изчепателно обяснение на станицата си във Фейсбук.

Пълната статия с информацията по обвиненията към Стефанов може да видите тук

Отговорът на кметът срещу нападките към управлението му може да видиите на страницата във Фейсбук.

Снимка: demokrati.bg

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?