Зам.кметът Маджаров: Търсим решения за съхранението на ореха на ул.Народен герой

Зам.кметът на район „Овча купел“ Светозар Маджов даде яснота по въпроса със съдбата на ореха на ул.Народен герой. По думите му предписанията дадени от районната администрация са изтълкувани неправилно, затова и той реши, че е нужно да изясни въпроса.
По думите му орехът е засаден или е самосев на видима възраст около 40 години. Дървото е във видимо добро здраве, но се намира в обхвата ба строителството на ул. Народен герой. Това налага и неговото премахване. Но доброто му състояние подтиква представителите на Столична община да потърсят варианти за неговото запазване.
Това обаче не може да се случи на сегашното му местоположение, тъй като попада в обхвата ба тротоара на бъдещата улица.
„Под нея преминава и цялата подземна инфраструктура с комуникациите на квартала. При подмяната на тази инфраструктура, която е НЕИЗБЕЖНА, ще се наложи изпълнителите да прокопаят и изрежат значителна част от кореновата система на дървото, която се е оплела в съществуващите комуникации“, каза още Маджов.
„От това следват два проблема:
1. Орехът е с нарушена геометрична стабилност и е възможно при силен вятър да падне, нанасяйки материални щети, и криейки риск за нараняване на преминаващи пешеходци.
2. Кореновата система осигурява необходимите вода и минерални соли на растението и в този смисъл редуцирането на корените с 50% ще доведе до аналогично редуциране на снабдяването му с хранителни вещества и вода.
Тези два проблема имат едно единствено решение – окастряне на короната на ореха с процент по–голям от процента, с който са редуцирани корените. С това се постигат два резултата:
1. Намалява се теглото и площта на короната на дървото, с което значително намалява риска от ветролом при силен вятър.
2. Намаления обем на короната с определен процент намалява и транспирацията със същия процент, т,е. нуждата от вода.
Окастрянето на короната ще даде реален шанс на ореха да живее, а да подкопаем кореновата система и просто да зарием изкопа ще обрече дървото на сигурна смърт. Окастрянето е обичайна практика при улични ремонти, изваждане и транспортиране на едроразмерни дървета в паркове и градини. При окастряне на корените задължително се окастря и короната за да се увеличи шанса на дървото да оцелее при засаждане. Така че тези, които подстрекават гражданите фанатично да защитават дървото от окастряне, го обричат на сигурна смърт“, заяви зам.кметът.
„По отношение на изисканата от архитект Касабова – експерт от контрол по строителството „независима експертна оценка от еколог (дендролог) за състоянието на ореха и неговата коренова система от 20.07.2023г.“ също трябва да се даде обяснение. Както вече споменах по одобрен проект е предвидено премахване на дървото при изпълнение на строителните работи. След протест на граждани лично кметът на района г-н Ангел Стефанов пое ангажимент дървото да се запази и да бъде частично окастрено, защото това е добрата практика. В средата на юли 2023 г. протестиращите не се съгласиха и заявиха, че могат да представят експертиза от еколог (дендролог), според която не се налага окастряне на дървото. След като повече от месец чакахме да ни бъде представена експертизата, я изискахме по официален ред с въпросното предписание. Искането не е изпълнено и до днес, което затвърждава увереността ми, че такава експертиза не съществува.
Няма нито една обективна причина да не извършим нужното по отношение на ореха. В район Овча Купел работим за интересите на своите съграждани и всичките ни действия са насочени към запазването и разширението на зелената система в района. Затова приканвам всички заинтересовани лица за умереност и стриктно придържане към фактите“ допълни Маджов.
Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?