Започна тазгодишната кампания „Зелени библиотеки“

Една от емблематичните инициативи на Столична библиотека – лятната кампания „Зелени библиотеки“ за насърчаване на четенето от ранна детска възраст, за общуване и привличане на нови читателски публики, се провежда за девети път в парковете на София. Тя стартира тази събота и ще се проведе в рамките на месец. Една от най-старите културни институции на София – Столична библиотека, която тази година навършва 95 години от създаването си, днес има над 86 хил. читатели, от които само за първите 7 месеца на т.г 12 500 нови. Заетите книги за същия период са близо 400 хиляди, посещенията – 210 хил., а ново постъпилите книги са над 12 500, съобщиха от Столична община.

За осем сезона  „Зелени библиотеки“ привлича 60 хил. посетители, 7800 новозаписани читатели, а буккросингът „Вземи, прочети, върни“ събра за последните 4 години дарени от софиянци почти 4 хил. нови книги. Столична библиотека постоянно разширява картата на столичните локации на кампанията, като тази година новата културна точка е парк „Овча купел“. В изданията на „Зелени библиотеки“ винаги участват известни български поети, популярни музиканти, певци и артисти, детски театрални, вокални и танцови състави. В момента местата за споделяне на книги в парковете вече се 11.

Тазгодишната арт програма на „Зелени библиотеки 2023“ включва отново срещи с любими поети, интересни тематични изложби и музикални изпълнения на живо.

Децата и учениците могат да участват в креативни STEM игри, в забавно програмиране с популярните bee-bot и други ботове, да поиграят корейската национална игра Тухо и да направят „фолклорни кукли“ от традиционна корейска хартия.

И тази година Столична библиотека продължава участието си в международни дарителски кампании, дарявайки на наши сънародници, живеещи в чужбина, стотици нови книги, учебници и учебни помагала на български език – за Болградската библиотека (Украйна), за НПО Обединени българи в Косово и др. Продължава и обичаната от софиянци инициатива „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. Посетителите на „Зелени библиотеки“ могат да се включат в буккросинга, като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат друга интереснa книга. Известните издателства „Егмонт“, „Фют“, „Timеlines”, „Паритет“, „Плеяда“ традиционно се включват в кампанията, като даряват свои търсени популярни издания за посетителите на „Зелени библиотеки“.

Посетителите на кампанията в парковете ще могат да разгледат няколко документални тематични изложби. Експозицията „Голямата София“ проследява присъединяването през 1938 г. на близките до София села – Бояна, Княжево, Горна Баня, Надежда, Слатина, Драгалевци в Столична голяма община и превръщането им в модерни градски центрове. Изложбата „Зоопарк“ представя ценни издания от фонда на Столична библиотека на тема зоология – първия определител на птици в България (1909 г.), както и редки учебници по зоология на различни езици. Експозицията „Поздрав от София“ поставя фокус върху исторически места от града, представени чрез ранни илюстровани литографски картички на столицата от края на XIX в. Изложбите „Съзерцанието на Щастливеца“ представя цитати от Алековите творби и любопитни стари фотоси на Витоша от началото на XX век, а „Из парковете на София – минало и настояще“ – любопитни снимки и документи за историята, изграждането и обновяването на популярни столични паркове и градини.

И тази година в столичните паркове ще звучи вдъхновяваща поезия и музика. В „музикално поетичния десант“ ще участват поетите – Иван Ланджев, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов, Виолета Кунева и др., носителката на наградата Букър – Анджела Родел (вокал), Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), ексатласът Георги Арсов, Алек Кирев (вокал), Кирил Коев (китара) и др. За първи път в поетичните четения ще участват финалистите от Втория шампионат по поезия на софийските училища „Млада метафора 2023“ – отборите на ЧНГ „Ерих Кестнер“ и 91 НЕГ, както и индивидуалната победителка Силвия Алексиева.

В детската арт програма са включени изпълнения на вокалната група „Палави ноти“, театралната работилница на Ирен Кривошиева и клуба по спортни танци „Дъга“ от школата за сценични изкуства „Essence“, Боби Мирчев и Мариана Добрева с любими детски песни и стихове.
Ето и къде ще се продължи инициативата през следващите уикенди в часовете 10:00 до 14:00 ч.:
12 август (събота)– Парк „Гео Милев“
13 август (неделя)– Борисова градина
19 август (събота)– Южен парк
20 август (неделя)– Зоопарк
26 август (събота)– Парк „Света троица“
27 август (неделя)– Природен парк „Витоша“
2 септември (събота)– Западен парк
6 септември (неделя)– Парк „Овча купел“
Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?