Новинарски портал за Овча купел и района

Засаждат над 4000 дървета в София

745-425-a
15 прегледа. 

Планираме до края на годината да засадим над 4000 нови дървета в София, както се случва през последните 3 години. Това обяви пред „Телеграф“ директорът на Дирекция „Зелена система“ в Столичната община Димитър Данчев. Той обясни, че вече е започнало пролетното залесяване по паркове, градини, както и възстановяване на липсващи фиданки по улици и булеварди в града. „Само през пролетта предстои да бъдат засадени 1700 броя.

Започнахме и кампанията „Моето зелено училище, моята зелена детска градина“. Стартира и залесяването на втората нова гора в землището на с. Негован“, каза той. Данчев посочи, че има и много желаещи – граждани и фирми, които даряват дървесни видове и искат да ги засаждат, като по този начин създават различни активности за своите служители. „Така че общата бройка на новозасадените фиданки може и да нарасне“, коментира директорът и уточни, че пролетният залесителен сезон най-вероятно ще продължи до средата на юни.

Освен тези инициативи вече е в ход и програмата „Зелена София“, в рамките на която жителите могат да облагородяват пространството пред блоковете, както и да го озеленят. В помощ на това идва и новата инициатива „Гора в квартала“. Тя се реализира в партньорство с районните администрации, които определят локации, а от дирекцията посочват какви видове могат да се засаждат в междублоковите пространства. Данчев уточни, че закупуването на дърветата е за сметка на гражданите или фирмите. „Изготвени са списъци за засаждане, които варират от няколко дървета -3-5 до 10-15 в дадено каре. По-трудно е в междублоковите пространства да засаждаме 30-50 фиданки и нагоре“, каза той. Директорът посочи, че в края на март „Кауфланд“ са организирали засаждането на 17 дръвчета в „Младост“.

В отговор на наш въпрос Димитър Данчев каза, че вече имат практика да засаждат и големи дървета, но какъв да е подходът им, зависи от посадното място. Той коментира, че при ремонтите на тротоари често се обособяват малки места, които са и плитки заради подземната инфраструктура. Това налага да се засаждат малки фиданки, които в никакъв случай не са „пръчки“, както ги наричат някои хора, защото те отговарят на стандартите. „Те са с определени размери, които започват от 6-8 см, 8-10 см, 10-12 см и така стигат до едроразмерните, които са с обиколка на стъблото над 20-25 см“, посочи той. Данчев уточни, че на новозасадените фиданки им е необходимо около година – година и половина, докато се прихванат и започнат да наедряват, като заедно с това започват да дават и кислород.

Директорът призна, че между 5-10% от тях не се хващат и изсъхват, но това е нормално и подчерта, че това дори е описано в учебниците. „Това се дължи на различната почва, която не винаги е подходяща за тях, тъй като те се отглеждат в разсадници“, уточни Данчев.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.