Засилено полицейско присъствие в София заради инцидентите с бежанци

Служители  от СДВР и Жандармерията ще осигуряват безопасността на жителите и гостите на София, съобщават от МВР. Мерките идват, след като през последните дни станаха няколко сбивания с чужденци в столицата.

Още от днес следобед е организирано засилено полицейско присъствие от служители на СДВР, които съвместно със свои колеги от Жандармерията ще патрулират в районите на централната градска част. Мобилни полицейски екипи ще осъществяват контрол на реда и на територията на кв. „Овча купел“ в района около Центъра за настаняване на бежанци.

Мерките са част от предприетите активни действия на полицията за предотвратяване на инциденти като случаите от последните дни, провокирали значителен обществен отзвук.

Сутринта бе свикано извънредно заседание от ГЕРБ-СДС, на което бяха обсъдени последните инциденти, които притесниха жителите на столицата.

Само за 48 часа са отбелязани три случая на насилие с чужденци. Първият е от 6 март на бул. „Витоша“ – младежи от арабски произход нападат четирима ученици, сред които и момиче.

Другите два случая са от вечерта на 8 март, петък – сбиване в центъра за бежанци в кв. „Овча купел“, което прераства в разходка по улиците на въоръжени с тръби и прътове бежанци. Третият случай е от 21 ч. вечерта, отново на бул. „Витоша“ – млади мъже нападат пакистански студенти с английско гражданство.

От ГЕРБ-СДС посочват, че тези инциденти имат потенциал да предизвикат непредвидими ответни реакции за отмъщение. Има редица сигнали от жители на район “Овча купел”, които живеят в постоянен страх от сблъсъци с мигранти. „Нужно е да бъдат предприети незабавни и адекватни мерки, необходимо е патрулите да бъдат фокусирани върху рисковите зони и да се увеличат патрулиращите екипи както в центъра, така и рисковите от инциденти квартали“, категоричен е Георги Георгиев.

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?