Затварят локалното на Цариградско за 2 години

Тази събота (06.01) започва прокопаването на тунела за разширението на метрото към “Слатина”, съобщиха OffNews. Това налага затварянето на локалното платно 6  на “Цариградско шосе” между бензиностанция OMV и Макдоналдс за над 2 години. Ще бъде въведена промяна в организацията на движението на градския транспорт и автомобилите. 

Движението ще се извършва по новоизграден обходен път, който ще замества затворения участък и ще осъществява връзка на локалното платно и бул. “Цариградско шосе“. Промените на движението ще продължат около 2 години и половина. Разбира се, ще се постараем да възстановим движението в локалното платно много по-рано, увери във фейсбук кметът Васил Терзиев.

От 6 януари се въвеждат промени в маршрутите на тролей № 5, автобусите от линии № 84, 184 и 73, както и автобусите от нощната линия Н1.

Маршрутът на тролейбусна линия № 5 се скъсява до УМБАЛ „Св. Анна“. Тролеите ще се движат от надлез „Надежда“ по действащия маршрут до кръстовището на локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „Димитър Моллов“ и надясно по ул. „Димитър Моллов“ до крайната станция на тролейбусна линия № 3 двупосочно.

Маршрутът на автобусна линия № 73 се удължава до ж.к. „Младост 2“ като ще обслужва част от спирките на тролейбусна линия № 5.

В посока ж.к. „Младост“ автобусите ще се движат от ж.к. „Овча купел 2“ до крайната спирка „Ж.к. „Младост 1“ по действащия маршрут, където ще имат престой за зареждане в рамките на 6 минути и продължават по ул. „Андрей Сахаров“ и по ул. „Свети Киприян“ по маршрута на тролейбусна линия № 5 до крайната станция в ж.к. „Младост 2“;

В посока ж.к. „Овча купел“ автобусите ще се движат от ж.к. „Младост 2“ по маршрута на тролейбус № 5 до спирка „Ж.к. „Младост1“. Оттам ще продължават по действащия маршрут до кръстовището на ул. „Йерусалим“ с ул. „Митрополит Серафим Сливенски“, наляво по ул. „Митрополит Серафим Сливенски“ до ул. „Д-р Стефан Чомаков“, наляво по ул. „Д-р Стефан Чомаков“, надясно по ул. „Димитър Моллов“ и наляво по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ по маршрута до ж.к. „Овча купел 2“.

Тролейбусите от линия № 5 и автобусите от линия № 73 ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променените участъци на маршрутите. Спирка „УМБАЛ Св. Анна“ в посока център ще се измести на ул. „Димитър Моллов“, на 40,00 метра преди локалното платно на бул. „Цариградско шосе“.

Автобусните от линии № 84 и 184 в посока летище София ще се движат по променени маршрути. Автобусите ще се движат от ул. „Ген. Гурко“ по обичайните си маршрути до спирка „Хотел „Плиска“, оттам направо по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ до пътния възел с бул. „Александър Малинов“ и надясно по бул. „Христофор Колумб“ по действащите маршрути до летище София двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък.
Интервалът на движение на автобусна линия № 73 се намалява от 13 – 14 минути на 9 – 10 минути. Тролейбусна линия № 5 запазва интервала си на движение, а интервалът на движение на линии №№ 84 и 184 се увеличава от 20 на 24 минути.

Автобусите от нощна автобусна линия № Н1 ще се движат по променен маршрут в посока ж.к. „Люлин 1, 2“, както следва: от ж.к. „Младост 4“ по действащия маршрут до кръстовището на бул. „Александър Малинов“ с бул. „Андрей Сахаров“, направо по бул. „Александър Малинов“, надясно по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ и от Площад на авиацията по действащия маршрут до ж.к. „Люлин 1,2“ двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Снимка: Столична община

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?