Затварят част от бул. Цар Борис III заради ремонта по линията на ТМ №5

Временни промени на движението заради ремонта на трамвайния релсов път на линия № 5 бяха наложени още вчера, съобщиха от Столична община. От 14.08.2023 г. до 08.09.2023 г. (включително) се забранява влизането на пътни превозни средства по северното платно на бул. „Цар Борис III“ в участъка от ул. „Звездица“ до ул. „Райска градина“, като движението се осъществява двупосочно по южното платно.

За същия период се въвежда следната временна организация на движение на обществения транспорт:

  • Във връзка с подмяна на релсовия път в участъка по бул. „Цар Борис III“ между ул. „Княжевска“ и ул. „Звездица“ се въвежда временна организация на движението. Отваря се за движение участъкът между ул. „Райска градина“ и ул. „Княжевска“ като движението се извършва двупосочно върху крайна дясна лента (посока Център) на пътното платно и релсовия път.
  • Разкрива се нова временна пешеходна пътека през бул. „Цар Борис III“ при ул. „Звездица“.
  • Въвеждат се промени в маршрута на временната автобус №5 ТМ в посока ж.к. „Бъкстон“. Автобусите от линията ще се движат по бул. „Цар Борис III“. Закриват се временните спирки на ул.„Дамяница“ и ул.„Планинец“ в посока ж.к. „Бъкстон“.
  • Маршрутът на автобус №59 се променя както следва (в посока метростанция „Мизия“): от с. Мърчаево по маршрута до кръстовище бул. „Цар Борис III“/ул. „Княжевска“, направо по бул. „Цар Борис III“, наляво по бул. „Никола Петков“ и от спирка с код 0347 „Бул. Никола Петков“ по маршрута до метростанция „Мизия“ двупосочно. Автобусите ще спират на съществуващите временни и постоянни автобусни спирки по маршрута. Разкрива се временна автобусна линия № 59А с маршрут от метростанция „Мизия“ до площад „Сред село“ в кв. „Карпузица“, която ще се движи както следва: от метростанция „Мизия“ по нормалния маршрут на автобус № 59 до спирка с код 1310 „Площад Сред село“ – крайна, с обратен завой на площад „Сред село“ и от спирка с код 1309 „Площад Сред село“ – начална, по маршрута до метростанция „Мизия“. Автобусите ще спират на съществуващите автобусни спирки по маршрута с изключение на:

– спирка с код 0361 „Метростанция Мизия“ – крайна за автобусна линия №59;

– спирка с код 0813 „Метростанция Мизия“ на ул. „Монтевидео“ в посока ж.к. Овча купел 2 за електробусни линии №60 и 73.

  • Временна спирка с код 6129 ул. „Райска градина“ се измества напред на перона на трамвайната спирка.

Гражданите от групата „Княжевецъ“ отбелязват адекватното обозначаване на кръстовището на ул. Планинец с бул. Цар Борис III, като припомнят, че табелите за затварянето на кръстовища трябва да се поставят на места, където водачите могат да планират обходни маршрути, а не когато вече са попаднали в капана на ремонта. Множество пътуващи са недоволни, че на кръстовището на булеварда с Околовръстното шосе изобщо няма обозначение и се налага да обикалят из квартала.
Снимка: „Княжевецъ“

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?