Заустиха река Горнобанска незаконно

Река Горнобанска в столичния район „Овча купел“ е заустена незаконно в тръба, която е затрупана. За това съобщават от OffNews. Причината е изграждането на две нови жилищни кооперации. Строежите се намират на бул. „Монтевидео“, точно до метростанция „Мизия“ по линия 3 и покрай големия буферен паркинг, в близост до дерето на реката. В близост до булеварда обаче дерето е затрупано и се използва за вход на тежка техника на строежите, разкриват общинските съветници Станислав Младенов и Войслав Тодоров от „БСП за България“.

Те са направил проверка заедно с представители на Столичния инспекторат по сигнал на граждани.

„Оказа се, че дерето е зарито, а река Горнобанска е заустена и за всичко това инвеститорите на обектите нямат документи“, коментира Станислав Младенов.

Войслав Тодоров обясни, че притесненията на гражданите, подали сигнала, са напълно основателни.

„Отидохме на място с инспекторите и установихме, че оградата на обекта е преместена и той вече обхваща и реката, обясни общинският съветник. По думите му дори не си личи, че там е имало дере и река. Попитахме защо строителната ограда обхваща и реката, въпреки че по документи границата на имота със сградите върви по брега на дерето. Поискахме документи, но така и не видяхме такива. Единият от инвеститорите ми каза, че от Басейнова дирекция вече са им съставили акт за неправомерни действия, разказва Тодоров.

Той уточни, че от Столичния инспекторат са направили предписание и до петък трябва да получат всички документи от инвеститорите за строежите. „Ако липсват такива, ще им съставят акт, коментира Войслав Тодоров. – Но той ще бъде само за преместената строителна ограда. За заустването на реката и за зариването на дерето трябва да бъдат санкционирани от Басейнова дирекция“.

Войслав Тодоров и Станислав Младенов ще сезират също и ДНСК, от където трябва да направят проверка на строителната дейност на въпросния терен.

„Настояваме институциите да си свършат съвестно работата. Ще проследим какво ще се случи след проверката на Столичния инспекторат, ще проверим и в Басейнова дирекция дали наистина има издаден акт, каза Станислав Младенов.

Река Горнобанска е заустена в тръба, която е затрупана. Не е ясно тази тръба какъв обем от вода би могла да поеме, особено през пролетта при топенето на снеговете. Настояваме час по-скоро отговорните институции да направят проверка и да съобщят какъв е рискът от наводнение в района при съществуващата ситуация след очевидно незаконните действия на строителите. А след това незабавно да вземат мерки за отстраняване на опасността от наводнение при обилен дъжд или при топенето на снеговете през пролетта, каза още Станислав Младенов.

Снимка: БСП-София

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?