Извънредна проверка на ТЕЦ – София поиска омбудсманът

Заради необосновано високите сметки за парно на столичани за м.април омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на енергетиката Росен Христов и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, в която поиска извънредна проверка на „Топлофикация София“ ЕАД, съобщават dnes.bg.
В препоръките се посочват жалваниятя на гражданите, относно фактурираните за този месец сметки, които се оказаха по-високи дори от тези за зимните месеци декември 2022 и януари 2023 и искат по-ефективен контрол от страна на компетентните държавни институции, с цел установяване на причините за формирането на неочаквано високите сметки, и в случай че бъдат установени грешки или нарушения – за коригирането им.

„Отчитам продължителността на предоставяне на топлоснабдителната услуга в гр. София през м. април 2023 г., както и значително по-високите цени на топлинната енергия за битовите клиенти в столицата в сравнение със същия период на 2022 г. В същото време обръщам внимание, че потребителите нямат възможност сами да извършат проверка дали топлофикационното дружество изпълнява всички свои задължения във връзка с правилното определяне на термохидравличните режими за постигане на минимални разходи при производството и преноса на топлинна енергия до сградните инсталации, както и относно температурните режими, техническото състояние, настройката и управлението на абонатните станции, които осигуряват централното топлоснабдяване на съответните сгради – етажна собственост“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че „Топлофикация София“ е публикувала на сайта си на 9 май 2023 г. данни за размера на произведената и подадена топлинна енергия за м. април 2023 г., които показват, че количеството произведена топлинна енергия за м. април т.г., в размер на 353 370 MWh, е най-ниското количество от началото на годината досега. За сравнение, данните за м. януари 2023 г. показват произведени 551 838 MWh, за м. февруари 2023 г. – 528 684 MWh, за м. март – 440 128 MWh. Омбудсманът посочва, че е съвсем разбираемо очакването на всички битови клиенти на столичната топлофикация – прогнозните сметки за м. април да бъдат най-ниските от началото на годината.

Часове по-късно дойде отговорът на „Топлофикация София“, съобщават от sega.bg

Оттам заявяват, че при определяне стойността на месечните фактури през целия отоплителен сезон се ръководят единствено от действащата нормативна уредба и по-конкретно от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради в режим на етажна собственост, която е Приложение към чл. 61, ал. 1 от Наредба за топлоснабдяването.

„Разпространеното (на омбудсмана) твърдение говори за непознаване на цитираната нормативна уредба и дава възможност за спекулации по чувствителна за обществото ни тема. Отговори на въпросите, които се повдигат са дадени в Протокол №8/15.01.2021 г. от заседание на КЕВР във връзка с извънредна проверка на „Топлофикация София“ ЕАД по повод „клиентски жалби за завишени сметки през месец ноември 2020 г.“, се посочва в позицията на „Топлофикация София“.

Снимка: Капитал

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?