Новинарски портал за Овча купел и района

Инсталираха автоматичен дефибрилатор на бензиностанция в Суходол

5e57e0943389bf35c9939d9d674ca74bcb9ea5a5de467_1437561_920x708
71 прегледа. 

Голяма верига от бензиностанции в България вече е инсталирала автоматични дефибрилатори в 20 свои обекта. Едната от бензиностанциите се намира в софийския квартал Суходол, съобщиха от централата на компанията у нас. Животоспасяващите апарати са монтирани на бензиностанции на магистрали и транзитни пътища в страната, като това е първата подобна инициатива на компанията в България. Инициативата поде световно известният инвазивен кардиолог проф. Иво Петров, който е общински съветник и 3 години бе и зам.-председател на местния софийски парламент.
Столичният общински съвет прие неговият доклад и много хора преминаха обучение за работа с автоматичните дефибрилатори, а такива има инсталирани на някои главни улици в столицата. „Изследванията сочат, че използването на дефибрилатор през първите 3-5 минути от спирането на сърдечната дейност подобрява шансовете за оцеляване с 50-70%, а незабавната му употреба може да доведе до 90-95% преживяемост. Очевидно е, че колкото по-бързо пациентът получи адекватна помощ, толкова по-големи са неговите шансове,“ каза проф. д-р Иво Петров, председател на Българския съвет по ресусцитация.

„Инсталирането на дефибрилатори на обекти на компанията е ценна дългосрочна инвестиция в здравето и благосъстоянието на нашите колеги, клиенти и всички пътуващи – нещо, което е основен приоритет за нашата компания. Надяваме се никога да няма необходимост някой от дефибрилаторите да влезе в употреба, но мисълта, че са на разположение в случай на нужда, ни дава надежда, че можем да допринесем за спасяването на човешки живот,“ казва управителят на компанията в България Дечебал Тудор.

По данни на Фондация „Първите три минути“ близо 10 000 души в България годишно са засегнати от сърдечен арест, като за много голям процент от хората той се случва извън болнично заведение. Сърдечен арест възниква, когато нормалната работа на сърцето спре поради електрическа малфункция, което причинява внезапна загуба на кръвообращение и води до липсата на приток на кислород за мозъка.
Снимка: Actualno.com/ Община Пловдив

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.