Какво ще се случи в Италианския лицей в Горна баня

Ще има ли кардинални промени в Италианския лицей в Горна баня след смяната на управлението? Това е въпросът, който много от родителите си задават, пишат от elhovo.news.

От няколко месеца училището има нов директор – Иван Капурдов. Той е учител по биология и здравно образование и спечели конкурса в Министерството на културата за директор на Италианския лицей. В момента училището е под шапката на Министерството на културата (МК), а не на Министерството на образованието (МО). В сигнал до ФАКТИ разтревожени родители алармират за много промени, за които се говори, а ръководтвото не обявява официално. „Той е един от най-добрите учители в училището, много уважаван и от учителите, и от учениците, и от родителите, така че мисля, че изборът е добър“, коментира Величка Велянова, която ръководи Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура (както е пълното име на училището) от 1988-а.

Националният учебен комплекс по култура е създаден през 1976/1977 г. с постановление на МС с група на детската градина, с един първи и един пети клас и е асоцииран към ЮНЕСКО. Като притеснителни факти родители посочват, че може училището за излезе от МК и да премине към МО, а това означава промяна на финансирането. В момента и посолството на Италия участва във финансирането, защото завършването на училището е съпроводено с издаването на италианска диплома. А с нея пред кандидатсващия отварят врати всички висши учебни заведения в Италия и то без да се налага да легализира дипломата и да се правят приравнителни изпити. Дали ще се замени уредената столова, в която се готви ежедневно, с кетъринг… Дали ще се продължи извозването на учениците с организинран транспрот… Дали ще има промяна в учебната програма… Все въпроси, които притесняват родителите, а ясни отговори няма. Също така родителите са подкрепили програмата на Иван Капудров, когато е кандидатствал за поста директор, но какво от нея се изпълнява вече няколко месеца по-късно.

Снимка: cross.bg

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?