Кметът Стефанов ще се бори за парк „Кукуряк“

„Парк „Кукуряк“ със сигурност ще има, въпросът е в какъв обем ще се реализира той, и в какви срокове.“ Това заяви пред Столица.bg кметът на СО – Овча купел Ангел Стефанов.

Вчера той сподели в социалните мрежи информация относно опити на имотната мафия да сложи ръка върху 7 дка, част от разработката на парка. Опитът е направен рез фалшив нотариален акт за собственост. Преди няколко дни от района са научили, че парцелът е обявен на публична продан от частен съдебен изпълнител.

„Район „Овча купел“ притежава акт за общинска собственост на този парцел и, разбира се, отказахме да признаем тази претенция за собственост. По казуса вече втора година се води дело, споделя още Стефанов. Подали сме възражение до съда с настояване публичната продан да бъде спряна незабавно. Сезирали сме прокуратурата за извършване на проверка на всички документи, придружаващи обявлението за продан и замесените лица“. Тъй като документите са подадни в настоящата седмица, официален отговор все още няма от никоя институция.

Кметът заяви още, че няма да се откаже от борбата срещу беззаконието.

В момента тече процедура за изготвяне на нов ПУП за парка. Новият план се изготвя от главният архитект на София Здравко Здравков. След приключването на неговата работа ще се пристъпи към създаването на идеен проект, но за момента това не е възможно, тъй като не се знае каква територия ще обхване бъдещият парк. Територията, на която се предвижда да бъде построен парк „Кукуряк“ включва както общински терени, така и такива със спорна собственост, и няколко парцела с частна собственост. Това е главната предпоставка за забавяне на реализацията на парка. Една голяма част от предвидената за зелено пространство територия пък е собственост на БАН. „Водим разговори с тях, засега са обнадеждаващи. В оптимистичния вариант строителството на парка частично може да започне още догодина“, каза районният кмет.
Стефанов заяви още надеждата си, че институциите ще подходят отговорно към случая и ще си свършат работата като разчита на незабавни и адекватни реакции, включително търсенето на наказателна отговорност на замесените лица. Според него на този етап няма опасност от протестни действия, тъй като няма проблем с документите, подадени от районната администрация. В случай на забавяне н процеса обаче гражданите със сигурност ще изразят своето недоволство.

Снимка: Facebook

[banner id=“17330″ caption_position=“bottom“ theme=“default_style“ height=“auto“ width=“auto“ show_caption=“1″ show_cta_button=“1″ use_image_tag=“1″]

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?