Контрера: В държавата има пандемия от кърлежи, МЗ да свика кризисен щаб

Съветникът в СОС Карлос Контрера сигнализира, че тревните площи в София не се обработват срещу кърлежи, съобщиха от Столица.бг. Данните за пострадали от паразитите са тревожни, а в общини като София и Варна регистрираните случа на Лаймска болест са двойно и тройно повече. „Проблемът е и в други общини в цялата страна. Резултат обаче няма. Свидетели сме на бум на кърлежи и ухапвания на деца и домашни любимци, а общините и здравните власти не правят нужното за справяне със ситуацията“, категоричен е столичният съветник Карлос Контрера.

Той е подготвил сигнал до Министерството на здравеопазването (МЗ) с настояване служебният министър д-р Галя Кондева да свика кризисен щаб с участието на експерти от РЗИ, паразитолози, биолози, инфекционисти и представители на Медицинския университет за набелязване на спешни мерки и план за действие.

Сигналът е за вземане на спешни мерки във връзка с популацията на кърлежите и повишената опасност от пренасяне на инфекции от кръвосмучещите. „От месец общински съветници от ВМРО в цялата страна предупреждават, че обработките срещу кърлежи се забавиха тази година, което доведе до бум в популацията. Изключително притеснителни са оповестените данни от Националния център по заразни и паразитни болести за двойно увеличение спрямо 2023 г. на случаите на Лаймска болест.

В София още в началото на март, като общински съветник сезирах общината, че се изпуска моментът за първоначална обработка на тревните площи, парковете, междублоковите пространства срещу кърлежи. ВМРО – Варна настоява за оставки в общинската администрация и санкциониране на отговорните за двойно по-високия ръст на ухапаните от кърлежи“, пише Контрера във фейсбук.

Той е обезспокоен, че продължават да се получават притеснителни данни за ухапани от кърлежи, включително деца. „Обръщаме се към министъра на здравеопазването с настояване да бъде свикан кризисен щаб към МЗ с участието на експерти от РЗИ, паразитолози, биолози, инфекционисти и представители на Медицинския университет за набелязване на спешни мерки и план за действие.

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?