Новинарски портал за Овча купел и района

Контрольорите в градския транспорт – вече с камери

b4a5c89c926f848cd986fb1378d3c2bb
135 прегледа. 

От следващата година контрольорите в столичния градски транспорт ще имат боди камери, с които ще се записва тяхната работа през целия ден. Експериментално няколко екипа, оборудвани със снимащи устройства, ще бъдат пуснати още от 1 януари 2023 г. Това заяви директорът на Центъра за градска мобилност в София Димитър Дилчев в ефира на БНТ.

„Целта е тези хора да започнат да работят по-спокойно. Очаква се да се намали напрежението, което понякога се създава. За съжаление има инциденти. Надяваме се с времето те да стават по-малко. В превозните средства на градския транспорт вече работят видеокамери и се записва всичко. И за този период инцидентите намаляха значително“, обясни Димитър Дилчев.

Той уточни, че в момента глобата за нередовен пътник е 30 лв., а през следващата година тя ще стане 40 лв. Припомняме, че след Нова година хартиеният билет спира да се продава на касите на ЦГМ. Всеки, който го е закупил, може да го ползва до 1 март. След това и т.нар. перфоратори ще бъдат демонтирани от автобусите. „Хартиеният билет остава за тези, които имат навик да го ползват в метрото. Освен това билетче ще може да се купи от водача, но то вече ще струва 2 лв. Затова приканвам всеки, който пътува редовно, да ползва дългосрочен превозен документ. Нека купуването на билет от водача да е последният възможен вариант“, призова Димитър Дилчев.

Той разясни новите опции за пътуване с електронен билет – 30+ и 60+. „В рамките на 30 минути можете да смените колкото искате превозни средства, цената ще е 1.60 лв. И хората с безконтактни карти, както и тези които ползват различни устройства, пътуват също с пакета 30+. При прекачването на друг автобус обаче валидирането е задължително“, уточни шефът на ЦГМ.

Билетът 60+ ще струва 2.20 лв. и с него пътникът ще може да се прекачва колкото пъти пожелае в рамките на един час. Независимо колко пъти човек се качи в автобус в рамките на деня, отчетената цена накрая ще бъде 4 лв., колкото е цената на дневната карта. ЦГМ в София ще продава хартиени билети от 1,6 лв. до 31 декември

„Вече имаме в определени дни над 40 000 ползвания на този вид пътувания. Това се превърна в един много удобен и лесен начин за тези, които ползват инцидентно градския транспорт. Отново ще припомня, че дългосрочните превозни документи са най-удобни“. Анализите, направени от СОС показват, че 80% от пътуванията на столичани са в рамките на 30 минути.

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.