Контрольорите в градския транспорт – вече с камери

От следващата година контрольорите в столичния градски транспорт ще имат боди камери, с които ще се записва тяхната работа през целия ден. Експериментално няколко екипа, оборудвани със снимащи устройства, ще бъдат пуснати още от 1 януари 2023 г. Това заяви директорът на Центъра за градска мобилност в София Димитър Дилчев в ефира на БНТ.

„Целта е тези хора да започнат да работят по-спокойно. Очаква се да се намали напрежението, което понякога се създава. За съжаление има инциденти. Надяваме се с времето те да стават по-малко. В превозните средства на градския транспорт вече работят видеокамери и се записва всичко. И за този период инцидентите намаляха значително“, обясни Димитър Дилчев.

Той уточни, че в момента глобата за нередовен пътник е 30 лв., а през следващата година тя ще стане 40 лв. Припомняме, че след Нова година хартиеният билет спира да се продава на касите на ЦГМ. Всеки, който го е закупил, може да го ползва до 1 март. След това и т.нар. перфоратори ще бъдат демонтирани от автобусите. „Хартиеният билет остава за тези, които имат навик да го ползват в метрото. Освен това билетче ще може да се купи от водача, но то вече ще струва 2 лв. Затова приканвам всеки, който пътува редовно, да ползва дългосрочен превозен документ. Нека купуването на билет от водача да е последният възможен вариант“, призова Димитър Дилчев.

Той разясни новите опции за пътуване с електронен билет – 30+ и 60+. „В рамките на 30 минути можете да смените колкото искате превозни средства, цената ще е 1.60 лв. И хората с безконтактни карти, както и тези които ползват различни устройства, пътуват също с пакета 30+. При прекачването на друг автобус обаче валидирането е задължително“, уточни шефът на ЦГМ.

Билетът 60+ ще струва 2.20 лв. и с него пътникът ще може да се прекачва колкото пъти пожелае в рамките на един час. Независимо колко пъти човек се качи в автобус в рамките на деня, отчетената цена накрая ще бъде 4 лв., колкото е цената на дневната карта. ЦГМ в София ще продава хартиени билети от 1,6 лв. до 31 декември

„Вече имаме в определени дни над 40 000 ползвания на този вид пътувания. Това се превърна в един много удобен и лесен начин за тези, които ползват инцидентно градския транспорт. Отново ще припомня, че дългосрочните превозни документи са най-удобни“. Анализите, направени от СОС показват, че 80% от пътуванията на столичани са в рамките на 30 минути.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?