Край Суходол вече има млада гора

„Шест години по-късно младите фиданки, които засадихме заедно с хиляди граждани на София, са красива млада гора“. Това сподели във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова, която се разходи в първата нова гора на столицата.
Столична община стартира засаждането на Новата гора на София през 2017 г. До 2021 са засадени 206,7 дка площ с над 103 000 фиданки акация и цер в ж.к „Суходол“. Рекултивирано е и старото сметище в района. Инициативата за засаждане на зелен пояс около София е на кмета Фандъкова, а целта е да се подобри качеството на въздуха в столицата, като в процеса се включат и всички желаещи граждани.
„Вече над 10 залесителни сезона саденето на младите фиданки е истински празник“, отбелязва Фандъкова. Тя припомня още, че в момента се засажда втората Нова гора на София, край село Негован. След 2 залесителни кампании през 2022 г. там вече растат 30 500 фиданки цер на обща площ от 48,8 дка. През пролетта на 2023 г. са засадени още 32 дка с 20 000 фиданки цер. Вече е избран и терена за третата гора – тя ще бъде до Бусманци, отбеляза кметът на София.
Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?