Курсистите на сдружение „Артикус“ представят „Време за аплаузи“

Тази събота (04.02.) курсистите на театрална школа „Аплауз“ ще ни пренесат на сцената със своето първо театрално представление – „Време за аплаузи“. Това е финалният продукт на първата школа за театър за възрастни към сдружение „Артикус“. Премиерата ще бъде в кино-театър „Освобождение“ от 19:30 ч.  Режисьори на постановката са Георги Краев, Иво Йончев и Георги Илиев.

Участват – Лора Томакова, Христо Станулов, Марина Банев, Адриана Ангелова, Ирина Илиева, Вяра Златева, Георги Илиев, Аня Георгиева, Наталия Нешева, Диан Трифонов, Симона Милова, Кристиан Тодоров, Константин Стоянов, Минчо Мундров, Елвис Димитров.

„Време за аплаузи“ е адаптирана версия на една от пиесите на сръбския драматург и режисьор Душан Ковачевич. Това е една сложна постановка, в която всичко се преобръща – актьорите искат да си тръгнат, а зрителите да останат и да се превърнат в актьори. „Защото в този луд свят всичко е възможно.“

Адаптацията е създадена така, че всеки един от актьорите има своя роля, която му позволява да изгради собствен образ, но и да бъде част от изграждането на цялостния продукт. „Всеки има участие в съставянето на пиесата – от сценария до костюмите и сценографията“, разказа Иво Йончев. „Решихме да разделим актьорите на екипи, така че да могат да взаимодействат, като всичко имаха участие, а ние, лекторите, бяхме по-скоро техни ментори и помощници.“

А ти драги, зрителю, готов ли си да станеш част от историята?

Повече информация за събитието може да видите тук.

Академия за сценични изкуства „Артикус“ е неправителствена културна организация, основана през 2021 г., от популярни професионални актьори с дългогодишен опит в театъра, киното и телевизията, с подкрепата на Национален фонд „Култура“ (НФК). Целта на сдружението е развитието и популяризирането на сценичните и екранни изкуства чрез активна работа с професионално изготвени проекти. Школата помага на любители и непрофесионалисти да се потопят в света на театъра, киното и телевизията чрез богатия опит на професионалните артисти, чрез иновативни методи за съчетаване на неформално обучение и изкуство, инкорпориране на техники от сценичните изкуства в бизнеса и личностното развитие, предаването на нови знания и умения на млади хора и дебютиращи професионалисти с цел бъдещо развитие в сферата на изкуството и др. Академията е втората школа, одобрена от НФК, която в момента е отворена за записвания.

Освен за възрастни към сдружението има и школа за деца, където малките творци могат да изразяват себе си, да се учат да са по-свободни, а също така и да комуникират по-лесно.

Освен часовете с лекторите, курсистите имат възможността да се срещнат и с други професионални актьори в часовете с гост-лектор. В тях се включват актьори като Ники Станоев, Ивайло Захариев, Любомир Ковачев, Диа Мантова, Иван Трайков, Марин Рангелов, Александър Калинов и др.

Сдружението вече е продуцирало 4 представления, които се играят в София (и не само), а за тази година вече има доста нови идеи.

„От март месец се очакват още нови проекти – ще има още една кино школа. Тази, която в момента приключи беше с Димитър Гочев. Имаме идея в следващата школа да работим със Станислав Тодоров – Роги“, споделя още Йончев. Също така се планира една школа за импровизяция, one man show и stand-up comedy, школа за творческо писане, ще продължат развитието и детските школи. Един доста интересен проект ще бъде създаването на онлайн сериал, ситком, в който различните курсисти да се включат.

В момента от сдружението работят и на интернационално ниво. Подготвя се проект за изграждане на международни партньорства, който цели подпомагането на артисти от партньорските държави – Италия, Испания, България и Гърция. Прокетът е насочен към професионалните артисти, като целта е чрез обучения за предприемачи, както и чрез допълнителни обучения за изграждане на онлайн присъствие те да могат да бъдат по-изявени в онлайн средите и да изградят своето присъствие там, както и да комуникират със своята публика по-лесно.

Повече за работата на Академията и за предстоящите проекти може да видите тук .

Снимка: Facebook

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?