Къща в Овча купел пред разруха заради строеж

Къща на ул. „Драгоман“ 13 в столичния квартал „Овча купел“ е напукана и застрашена от падане, оплаква се собственичката. Причината за разрухата на имота е строеж, който се извършва в съседния парцел, споделят от Столица.бг.

Според строителя всичко е извършено по проект, сградата е укрепена по правилата и няма опасност да се събори. По думите на представителя на строителя под основите на къщата има изградена 10-сантиметрова бетонна стена, което представлява изключително професионално и надеждно укрепване. От РДНСК обаче са издали предписание всички строителни дейности, които не са по проект, да бъдат спряни, а обитателите на къщата – общо четирима души, от които един със специални потребности, да бъдат евакуирани.

Според председателят на СОС Георги Георгиев, който вчера посети проблемния строеж лично, планът за укрепване не се изпълянва професионално. От общината уточниха, че “може да е професионално, но не е по предварително одобрения план”. “Къщата трябва да бъде укрепена и отвътре. А строителните дейности отвътре са много по-затруднени с присъствие на инвалид и още 4 човека”, каза пред Нова телевизия представител на районната администрация. Собственичката на къщата Ангелина Бочева отбеляза, че е силно притеснена от пукнатините, които са се появили по къщата. Тя добавя, че няма вина за пукнатините по сградата, но се налага да я напусне, за да не се срути тя върху главите на родителите ѝ. „Всеки дава акъл, а никой не ми казва със сигурност, че е безопасно да останем“, заяви собственичката на напуканата къща. Строителят е предоставил на собствениците жилище под наем до 24 часа, по тяхно желание. Те заподозряха “комерсиални искания” и преекспониране на случая, защото според тях не съществува никаква опасност за живущите. access_time13/10/2022comment0visibility649Три секвои ще бъдат засадени в Горна баняaccess_time28/09/2022comment0visibility1303Кметът на „Овча купел“ е решен да се бори за парк „Кукуряк“ От районната администрация обаче са категорични, че къщата трябва да бъде напусната, а строителството в близост е трябвало да спре още при първия сигнал за проблем от страна на пострадалото семейство.
Снимка: Столица.бг/кадър Нова тв

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?